På led genom skogen

En strålande solig dag när mängder av mugglare stormade in mot Göteborgs centrum för att ta ett varv… då beslutade sig team HJT (Hallén, Jsson, TMR68) för att lämna orten och be ge sig ut på led i skogen! Vi tog geocachingpendeln söderut till den lilla orten med den långa perrongen, Anneberg och där loggades den lokala cachen givetvis.

Vi började sedan vandringen upp mot skogen och Hallandsleden, men först stannade vi till vid ”Trastvägen 13”.

När vi kom fram till leden gick vi först söderut för att få med oss Hallandsleden 47. Därefter vände vandringen åter mot norr för resterande delar av denna serie och sedan vidare in på Bohusleden.

Efter ytterligare några kilometers vandring nådde vi fram till Dvärgahuset:

”Hällkistan Dvärgahuset

Lindome sn, fornl. nr 40

Hällkistan är byggd av stora stenhällar. I en av gavelhällarna finns ett runt s.k. gavelhål, vilket är vanligt i hällkistor i Västsverige.

Dvärgahuset restaurerades första gången år 1889 i samband med en undersökning utförd av Oscar Montelius och därefter vid en vägomläggning. Några fynd känner man inte från graven. Dessa har sannolikt försvunnit vid rovgrävningar. Namnet kommer av att man förr trodde att hällkistan var ett tillhåll för dvärgar.

Hällkistor av denna typ brukar dateras till yngre stenålderns slutskede (1800 – 1500 f. Kr.). De har vanligen använts vid upprepade begravningar av obrända döda.

RIKSANTIKVARIEÄMBETET”

Där är inte burken TMR68…
Gavelhålet i hällkistan.

När ”Bohusleden #0” var loggad fattade vi beslutet att gå ned mot Kållered och pendeltåget. Det fanns inte några fler burkar utmed leden och vi hade ändå samlat ett knappt 20-tal, lite olika beroende på hur många olika deltagare loggat sedan tidigare. Dessutom hade det blivit 25 kilometers härlig vandring i försommarvackert skogslandskap. Kan det bli bättre?

Hemfärd från Kållered.

2 kommentarer

  1. Som svar på frågan om det kan bli bättre så säger jag definitivt ja. Här i Norge finns ett rikt kulturlandskap, fantastisk natur och betydligt fler burkar av fler sorter. Kanonväder i en veckas tid därtill. Entydigt bättre ! Därmed inte sagt att den redovisade vandringen inte var bra men frågan som ställdes fick ett svar.

Kommentarer är stängda.