Flugornas herrar – och en dam – på geocachingtur

För första gången på ganska länge var det dags för hela team H I J T (Hallén, Ingabo, Jsson, TMR68) att åka ut på en geocachingtur. Denna gång låg cacheområdet mellan Skövde och Falköping där det finns ganska gott om vandringsleder med tillhörande burkar. Vi började med att leta upp Friggefemmans mystar och sedan var uppdraget att rensa upp i Faledreven området där vi hade kvar en multi samt några andra ströburkar, multin hittades men i övrigt var det lite varierande framgång.

I området finns Ruskela källan som beskrivs enligt följande på informationsskylten: ”Vid Ruskela källa möts de tre socknarna Segerstad, Broddetorp och Brunnhem. Eftersom källan låg nära en gräns var det en så kallad råskillnadskälla. Detta kan i folkmun ha förvandlats till namnet Ruskela källa. (—) Den här källan springer ur berget och sinar aldrig. Ruskela källa var också känd för att vara hälsobringande och man lär ha offrat i den så sent som på 1860-talet”.

Under vandringen i skogen fick vi snart sällskap av hundratals flugor som hängde med vart vi än gick! Detta sällskap var något närgånget och irriterande, sista biten mot bilen försökte vi springande skaka av oss sällskapet. Det lyckades delvis, men vi hade en del av våra nya ”kompisar” med oss även innanför plåtskalet!

Vi förflyttade oss nu till ”Paparundan” och dess 21 cacher med final och åtminstone en ologgad burk utanför serien. Rundan går runt ett vattenfyllt dagbrott som idag ser ut som en idyllisk liten sjö. Men detta är ett gruvområde där det utvanns uran för den svenska kärnkraften, och som planen en gång var, ta fram material till en svensk atombomb. Läs mer om Ranstadsområdet via Wikipedia och Häggums Hembygdsförening.

Burkarna på rundan var lätta att hitta för det mesta och vi tog oss i god fart runt det vattenfyllda dagbrottet. De enda åskådarna var en flock kor vid en av de första cacherna, annars var det ganska stilla. Först trodde vi att flugorna försvunnit, men så var inte fallet, de återkom i sällskap av mygg och värst av allt blinningar och liknande blodsugande varelser.

Efter avklarad bonus, där vi fick använda oss av fotologg då enbart tråden fanns kvar, begav vi oss iväg en kort sträcka till ”Torpleden”. Där fick vi ännu en fin vandring med en liten inblick i ett landskap med små torp i utkanten av jordbrukssamhället. Sällskap hade vi givetvis av de små flugorna…

Efter torp var det dags att ge sig på några mystar och ”Simsjöns lilla mystpromenad”. Här fanns ett äldre system med leder/spår, men det tycktes inte vara många som använder området idag utöver burkletare. Vi fick en liten skogsrunda och en rad med mystar loggade dessutom.

Dagens avslutande vandringar blev serierna ”Skogspromenaden” och ”Pilgrimsrundan”. Det bjöd på varierad caching och en del överraskande burkar med lite klurigare utformning. Men också en del dnf-loggar på Pilgrimsrundan.

Djurås källa, (se bild ovan), fick vi lämna då vi inte kunde hitta en lämplig väg genom det mycket blöta området. Annars en intressant plats att besöka då den använts som hälsobrunn men också har rykte om sig att vara en plats för avgudadyrkan (enligt informationsskylten på platsen).

Utmed rundan fanns också ett av de mest imponerande träd som skådats på mycket länge, en Silverpoppel med en omkrets på 8 meter.

Sökandet bevakades av hagens många invånare, som dock höll sig på behörigt avstånd. Undra på det när det dyker upp mystiska geocachare!

Efter dessa två rundor påbörjades hemfärden, givetvis med några stopp utmed vägen för burkloggande men inte några stora mängder. Utdelningen i antal burkar kunde ingen klaga på, 77 hittade och därtill en god dos med motion på närmare 24 kilometer. Dessutom slapp vi även denna dag regn, men vi fick å andra sidan sällskap av flugor. Några föjde med i bilen hela vägen hem. Jag har ännu inte hittat någon fluga i ryggsäcken, men skulle inte bli förvånad om det snart kommer någon liten fluga surrande genom geocachingbasens rum.

1 kommentar

  1. Geocaching är underbart då det verkligen går att utöva hur en själv vill.

    Hittills i år har jag tagit 54 burkar, 20 till och det blir rekord. Jag är jättenöjd med det! Och ni tar 77 på en dag. 😄

    Alltid lika roligt att läsa din blogg! För några veckor sedan var jag i Rörtången och geocachade. Inspirerad av dig/er. Tack!

Kommentarer är stängda.