På banvallen bland borgar och burkar

Denna lördag gav sig team H J T (Hallén, Jsson, TMR68) ut på tur längs en nedlagd järnväg mellan Borås och Ulricehamn som nu försetts med 50 burkar av vovvelivovven. Cyklar hade vi inte tillgång till, men vem behöver sådana när det finns geo-kängor? Vi färdades med bil till pendelparkeringen vid Dalsjöforsmotet och därifrån blev det geocachinglinje 200 till Ulricehamn där vi klev av vid hållplatsen Lidl (här skulle Ingabo ha varit med… – internt skämt!). Därifrån började vandringen som skulle föra oss tillbaka mot bilen via alla de nya burkarna samt en och annan ”bonus” utmed vandringsvägen.

Första burken som skulle loggas var ”Gamla vattenverket”. När vi som bäst höll på att logga fick vi sällskap av ytterligare två geocachare som kom från en i närheten parkerad husbil! Det ledde till ett trevlig geocachingsamtal innan vi fick börja röra på fötterna för att hinna med vår banvallsvandring. Innan vi nådde banvallen hann vi även med ett besök vid ”Strand”, som hittades i sanden nedanför sin stolpe. Efter loggning satt den dock tillbaka på sin plats. Nu styrdes geo-kängornas steg mot ”BV50 – Rönn”, den sista i serien som blev vår första BV burk.

Den första burken utmed banvallen är hittad!

När vi kommit ytterligare några burkar längre fram på banvallen såg vi några cyklister som stannade vid en burk lite längre fram. Det visade sig vara Ragnarssons och kåians som var ute i samma ärende som vi, om att dom färdades i motsatt riktning. Vi fick åter ett trevligt geocachingsamtal innan det var dags att fortsätta logga burkar.

Alla burkar tillhörde inte BV serien, här får Jsson smutsa ned sina geo-kläder i jakten på en ”bonus”.

Banvallen går, så som banvallar ofta gör, ganska rakt genom terrängen. Man får god överblick om det kommer några andra burkletare! Som alltid när man är ute och letar bland träd och buskar så dyker det upp små överraskningar.

Kan det vara CO som ligger bakom detta? Kanske inte då den mystiska figuren inte var placerad direkt vid cachen.
Noaks ark? Jag lade fram en helt ny teori som bevisar att detta är platsen där Noas färd slutade. Övriga verkade tvivla….

Strax innan Hökerum skulle vi komma in i ett område där vi kunde bese fantastiska historiska lämningar, ett område som enligt mitt tycke var dagens verkliga höjdpunkt. Både söder och norr om den gamla banvallen fanns de lämningar av såväl stormansgårdar som borganläggningar. Orsaken var givetvis ån Viskan som rinner hela vägen från sjön Tolken till trakten strax norr om Varberg (där bland annat Ås kloster låg). Detta var en av de viktiga färdvägarna från kusten till inlandet. Utmed Viskan finns borgar så som Kinnaborg och Öresten innan resenären från kusten slutligen nådde upp till sjön Mogden och de makthavare som under medeltid (och troligen även tidigare) kontrollerade trakten.

Söder om banvallen där vi gick låg Fagranäs där det under de senaste åren genomförts en arkeologisk utgrävning. Se denna länk till hembygdsföreningen. Resultaten från utgrävningen visar att det fanns en hamnanläggning vid Fagranäs och att det omkring 1360 skedde en avveckling av denna borganläggning och att material från den gamla borgen användes vid byggandet av den nya borgen Vädersholm.

Med hjälp av modern lidar-teknik, går det att ganska tydligt se Fagranäs och det omgivande landskapet, banvallen syns mycket tydligt norr om fornlämningsområdet. (Från Fornsök, RAA)

Vädersholm är idag en halvö, men då har det inte alltid varit. När borgen anlades på 1360-talet låg borgen på en ö. Det var först under en sjösänkning under 1800-talet som ön blev till halvö. Inom området kan man idag se tre kullar med lämningar från borgen. På den högsta kullen låg det centrala borgtornet, resterna syns än idag tydligt.

Rester av det centrala borgtornet.

På den mellersta kullen har det stått trähus och på kullen längst i norr fanns troligen huvudbyggnaden. Utmed områdets sidor, ut mot vattnet, fanns bostäder och verkstäder. Totalt har omkring tio medeltida husgrunder hittats.

Ifrån cachen ”BV34” lämnade vi för en stund banvallen och gick ut på Vädersholm. Där ute väntade de fina lämningarna av borgen och nästan längst ut på udden fanns dessutom ytterligare en burk ”Vädersholm”, signerad Paan och Gustaaf. Kopplingen till Gustaaf gjorde att denna burk fick en geocaching-historisk koppnlig för min del. Det var nämligen en introduktion i GPS användning 2004 som Gustaaf höll i som fick mig att börja med geocaching!

TMR68 och Jsson passerar genom vallgraven.
Vädersholm sedd från banvallen.

Snart skulle vi nu vara halvvägs igenom vår vandring. I Hökerum stannar inte längre tågen men vi geocachare kan stanna till där för att fylla på energi.

Hallén och TMR68 ansåg sig förtjäna lite ”onyttigheter” innan vandringen fortsatte!

Foto: Jsson.

Efter en stunds vila kunde vi fortsätta vandringen och burk efter burk erövrades utmed banvallen. Mugglare var sällan ett problem här, men en och annan mugglarkossa kunde slänga ett getöga för att kontrollera att burken verkligen hittats.

TMR68 försöker trappa upp, men ganska snart trappade han ned igen…
Kanske kan det bli efterrätt?

Några kilometer efter att lunchen var avklarad klev vi in på Ådalens Cafe i Nitta. En mycket speciell butik/café där det fanns diverse godsaker att köpa.

Hallén sätter tänderna i en något udda glassmeny! Foto: Jsson.
Dukat bord. Foto: Jsson.
Jsson skickar över bilderna….

Verkligen lyx-caching denna dag! Skulle det nu var möjligt att gå med magen full av godsaker vidare mot det hägrande målet många kilometer bort? Självklart kunde vi det! Steg för steg erövrades burk för burk och kilometer för kilometer. Även på denna sträcka fanns burkar utanför serien, bland annat ”Nitta #1 Bron över Viskan” där Jsson tidigare tvingats skriva en DNF, men nu skulle burken hittas.

Vi letade högt och lågt utan att se någon burk. Mitt uppe i letandet kommer lihei, hon hittar snart burken och räddar oss från en DNF!

Det var inte bara borgar utmed banvallen. Även resta stenar och domarringar syntes till.
Får-mugglare

När vi närmade oss slutet, eller det som många anser vara början, passade vi även på att besöka en Earth Cache, men det återstår att se om det går att få den godkänd då källan var uttorkad!

TMR68 i en uttorkad källa.

Slutligen nådde vi fram till ”BV1” efter en vandring som blev 34,3 kilometer lång räknat från busshållplatsen i Ulricehamn.

Hallén och hela team HJT får härmed rikta ett stort och varmt tack till vovvelivovven och alla andra CO:s för fina burkar utmed denna fina gamla banvall!

1 kommentar

 1. Imponerande att traska när man istället kan sitta medans man går… Jag tackar för tacket! Ja det var bitvis en utmaning att gömma burkar så de skall vara lätta att hitta – hela idén med denna radda cacher var att visa den fantastiska naturen.
  Själv är jag förvånad över att det inte fanns den minsta info på plats vid t.ex. domarringar och andra begivenheter längs denna solida banvall.
  Kung Russe som jag inte läst om i skolans historiebok som lär vara begravd här – ja det det gick att hitta litet info om honom vars främsta bedrift var att slå ihjäl kung Fogel…

  Kul att ni såg ”Skogvaktarn” nordväst om Röstesjön.

  Tydligen hade ni prickat in en bra dag tillika rätt riktning för denna vandring eftersom ni kunde få både pizza och en stund senare dessert.

  Bäckravinen är ett härligt ställe på våren och förvisso även på hösten om det regnat mycket. Den gamla cachen som fanns här var ute på en av ”öarna ” på brantaste stället. Riskabel placering och riskabel att komma åt om det var mycket vatten.

  Personligen anser jag att en bra ”Powertrail” skall gå i en sluten slinga så man kommer tillbaks till startpunkten. Men – visst – det finns flera möjligheter att bygga på denna men efter att undersökt olika alternativ så är det vettigaste att fortsätta söderut. Även denna sträcka ner till Vegby är bitvis otroligt fin.

  Jag antar att ni får ihop tillräckligt antal loggade för att även få den sista souveniren med en sköldpadda… den ids jag inte försöka få, det räcker så bra med de man får för 50 loggade burkar…

  Tack för bloggen som jag läser i form av mail men sällan kommenterar! // Ingvar alias vovvelivovven

Kommentarer är stängda.