Big Corn Island – Nicaragua

Från Colombia färdades vi under natten till Big Corn Island utanför Nicaraguas kust. Landet har stora problem och alla som följt nyhetssändningarna vet att det varit ganska hårda sammandrabbningar med mycket våld. Hur skulle då läget vara på denna ö? Enligt rapporterna var läget bättre än på fastlandet men det hade kommit tusentals personer över till ön som redan innan var en fattig plats och sedan oroligheterna hade nästan alla turister försvunnit, därmed ökade givetvis fattigdomen.

Båtar med tull- och migrationsfolk kom ut till Fram när vi ankrade utanför ön. De skulle stanna i närområdet hela dagen, tidvis i sällskap av kustbevakningen/flottan. Det var dock snabbt och enkelt att få ett godkännande att komma iland, här skulle det bli en blöt landstigning så rätt skodon fick väljas.

Vy från skeppsbåten, snabbt över den lilla trappan och sedan ett mindre fotbad… Men varför har expeditionsteamet så märkliga hattar?

Mitt mål efter denna landstigning var att försöka ta mig till cachen ”JRB: ROCKS!”, drygt 3 kilometer bort, på andra sidan ön. Men, det var ett problem. Stranden bevakades av tiotalet tungt beväpnade poliser och några ytterligare vakter, det avråddes att promenera omkring på ön. Vad göra? Lösningen uppenbarade sig i form av taxiförare som erbjöd sina tjänster. Jag anlitade en av dessa för en rundtur, i den inkluderade jag ett stopp vid cachen. I sällskap av taxiföraren hittades burken och ännu ett land var loggat.

Rådet att inte vandra omkring på ön var nog befogat, det var sannerligen inte de bästa kvarter jag besökt, såg bitvis ganska hotfullt ut med en del tydligt påverkade personer som gick omkring med machetes i händerna…. Slagorden mot den korrupta polisen fanns på ganska många väggar så spänningarna i landet var tydligt närvarande.

Märkligt konstverk, en pyramid som tydligen finns i jorden inre…
Busshållplats!

Flertalet av öns hotell och andra turistanläggningar låg helt öde då ingen (nästan) längre reser hit.

Efter rundturen kom jag tillbaka till den hårdbevakade stranden och åkte omedelbart tillbaka till Fram, på stranden fanns ju inget mer att uträtta.