San Andrés – åter i Colombia

Här åker man likt en jo-jo, Colombia – Nicaragua och så tillbaka till Colombia! Ännu en ö utan några burkar, inte ens ett event – landet var ju redan loggat. Vad skall man då ta sig för när det inte finns geocaching att ägna sig åt? Lika bra att dra ned rullgardinen och försöka sova sig igenom eländet? Nej, det blev faktiskt en lite utflykt där jag tog mig vatten över huvudet.

Ön är ett semesterparadis för många i grannländerna, ett ”Miami” sägs det, men i miniformat. Centrala delarna av orten är möjliga att utan större risk vandra omkring i, men varför göra det när det inte finns några burkar. Jag gav mig istället ut på vattnet, och sedan ned under vattnet, via fartyget Nautilus. Som ni kanske har misstänkt rör det sig om en undervattensfarkost, eller åtminstone en halv sådan.

Nautilus ser på ytan ut som någon form av plattform för dykare, men under finns ett ganska fantastiskt rum.

Här var det möjligt att se korallreven utan att bli det minsta blöt! Farkosten åkte sedan omkring över revet och det blev många fantastiska vyer, stingrocka, sköldpadda, dykare och ett antal obekanta fiskar – även en del fula.

Ser du sköldpaddan?

Denna utflykt som jag sett som en nödlösning i brits på annan sysselsättning visade sig bli riktigt lyckad och överträffade stort vad jag hade förväntat mig, alltid trevligt när sådant inträffar.

Men alla dagar har ett slut, så även denna, och färden med Fram skulle gå vidare mot nästa land under resan.