En månad före jul!

Idag skriver vi den 24 november i loggarna – en månad kvar till julafton alltså! Hög tid att börja utsmycka varje logg med lite tomtar, lutfisk och kanske en kotte – eller? Naturen anser dock att det är dags att förbereda inför tomtens härjningar med släden, det har nämligen börjat falla lite snö även på dessa sydliga breddgrader.

Denna lördag slog jag följe med TMR68 under en färd i österled till ”Fjällastigen”, en serie med 40 cacher och därtill en ytterligare ologgad burk utmed vägen. Det kom tidvis lite snöflingor i luften och ett tunt puder täckte här och var marken, lagom mängd då den inte hindrade burkletandet.

Skogen är full av hemlighetsfulla väsen, vi läste på skyltarna om en tjur som bodde i sjön, den kunde när som helst komma upp och stånga intet ont anande geocachare! Ruskigt blev det också att läsa om rået vid Öjasjö. ”Svens far i Grimmelycke som fiskade mycket i Öjasjön såg ofta sjörået sitta på vattnet om mornarne och kamma sitt långa hår. Denne bonde hade en liten fotingakvarn i bäcken, som rinner ut ur Öjasjön. Nu hade han nog gjort råt något förnär. Hade visst fångat en särdeles stor, gammal fisk. Så do kom en natt ett röellat hjul rullande ifrån sjön på kvarnen, som slog eld och brann ner”, berättelsen återfanns på en av informationsskyltarna och den är hämtad ur ”Folkliv och folkminne i Ås, Vedens och Gäsene härader i Västergötland” av Klas Olofsson 1929.

Cacherna var nästan alltid lätthittade så vandringen gick snabbt genom skogen, på småstigar och ibland på grusvägar.

Här hade någon misslyckats med brödbaket…

Flertalet burkar i denna skog var holkar i olika storlekar men det fanns även andra varianter.

Är det inte Sven som sitter där borta på pinnen?

En bit in på eftermiddagen hade vi samlat på oss 41 loggar och återvände till geocaching-fordonet för att utse nästa mål. Denna årstid är mörkret den främsta begränsningen då allt går mycket långsammare och blir svårare när ljuset försvinner. Vi valde ändå att satsa på en annan rundtur i en annan skog, ”Ymer”.

Ymer-gården

De 17 burkarna i området lades ut i samband med ”Midvintermörkereventet FULLMÅNE 2018”. Varken Hallén eller TMR68 hade möjlighet att vara med när eventet hölls, men idag blev det till sist ett besök i området. Spöt var givetvis med då många av cacherna var T5. Vid nummer ett i serien satt en mor(?) och son och fikade, men dom tycktes helt ointresserade av vad vi höll på med – mugglare har väl kanske inte bättre förstånd!

Burk efter burk kunde fiskas ned – och upp igen – allt medan dagsljuset försvann från skogen. Fick- och pannlampor fick plockas fram och uppdraget i Ymerområdet kunde göras klart. Vid 17-tiden lämnade vi området och påbörjade färden hem mot våra cachingbaser med dryga 15 kilometers vandring i benen och 58 nya burkar att föra in på kontot. Inte illa för en cachingdag under slutet av november.

1 kommentar

 1. Ja rundan runt Fjällasjön är trevlig med många vackra ställen. Just skylten som berättar om tjuren som bodde i sjön använder ett härligt svenskt ord som jag aldrig hört någon använda:

  ILLFÄNAS

  Tjuren kom upp ur sjön och började illfänas med bonden…

  Det finns ju även en burk vid den märkliga byggnationen med någon sorts linbana.

  Det finns fler lustigheter i denna trakt – om man står vid pendelparkeringen vid järnvägshållplatsen så finns det ett hägn med några kalkoner rätt över järnvägen. Om man ropar ”gobbliobbligobbligobb” så svarar hägnets inhabitanter med ett rätt unisont ”gobbliobbligobbligobbgobbliobbligobbligobbgobbliobbligobbligobbgobbliobbligobbligobbgobbliobbligobbligobb”

  Denna runda var belöningen efter ett av Berraasnobbens CITO-event vid badplatsen i Fristad.

Kommentarer är stängda.