Yellowstone

Så kom då dagen jag väntat på i flera veckor, besöket i världens äldsta nationalpark Yellowstone. Vi hade en osannolik tur att besöket inföll en av det fem dagar under året då det är avgiftsfritt att besöka området. Vi rullade in genom den västra entrén och fick utan kostnad lite informationsmaterial. Tydligen kan vilda djur vara farliga – tänka sig – och det berättades att djuren kan anfalla och på vilka avstånd man skulle hålla sig. Lyckligtvis saknar jag naturfobi och låter mig icke skrämmas av sådant, sunt naturförnuft gäller och då är vilda djur sällan en fara.

I USAs nationalparker får ingen lägga ut fysiska behållare, men virtuella och earth cacher går bra om de får tillstånd. Det blev åtskilliga sådana idag och det kommer att bli ett drygt arbete att sammanställa all information. Men dessa burkar var ändå något av en sidoaktivitet, viktigast var djur och natur, passade även på att studera hur besöksnäringen var organiserad – en yrkesskada.

Turister som hade otur..

Vid en av de virtuella berättades historia om ett antal tidiga turister 1877 som hade oturen att råka rakt in i ett indiankrig och blev tagna som fångar. Vi hade dock bättre tur och träffade inte på några krigiska indianer eller våldsamma kavallerister.

Inte långt in på turen träffade vi på vår första bison, ja en sådan utan loggremsa. Alla (utom Jsson) lämnade bilen för att ta en lite närmare titt på det stora djuret.

Bison – var är loggremsan?

Turen genom parken bjöd på många fantastiska vyer, mycket hetta från källorna och därtill kalla vindar då vi ju var på bortåt 2000 meters höjd stora delar av tiden. Här kommer ett bildspel med några smakprov från dagen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bisons dök upp igen, ibland orsakade djuren ett mindre trafikkaos.

Bison korsar vägen

Även ”Elk” var synlig, de strövade även obekymrat omkring närmare bebyggelsen men det djur med den största kronan observerades allt ute i mer av en naturlig miljö.

Elk

Timmarna i parken gick fort och vi hann inte med alla virtuella och earth cacher som låg i vår plan. Men jag tyckt det viktigaste var att vi faktiskt fått se en del vilda djur, men björnen ville inte visa sig. Kanske kan man återvända hit i framtiden och gå på en vandringstur.

På väg ut ur parken.

1 kommentar

  1. Tack för fantastiska bilder från Yellowstone! Så roligt att följa er på er resa! Hälsningar Kristina

Kommentarer är stängda.