Spåren från en utställning

Dagens vandring gick i riktning in mot centrum och trakten kring Götaplatsen och Näckrosdammen. Där väntade en Adventure Lab Cache (ALC) på att bli hittad. Denna dag var temat Göteborgsutställningen 1923. Hela frågan kring när Göteborg har födelsedag är ganska komplicerad, det finns många år att välja på! Om vi håller oss till den nuvarande staden utan att blanda in det första Göteborg eller Nya Lödöse går det att starkt argumentera för att staden kom till 1619, då fick staden sina första privilegier. Det är också 1619 som de flesta historiker brukar sätta som ”födelseåret”. Man skulle också kunna säga 1620 då bygget kommit igång på allvar. Men även 1621 kan användas som födelseår om man enbart räknar de slutgiltiga privilegierna. Räknar man 1621 som födelseår bör man också veta att staden då redan hade börjat att ta form. Göteborgsutställningen och 300 års firandet ägde dock rum 1923, varför? Det berodde på krisen som uppstått åren efter första världskrigets slut. Kostnaderna för utställningen verkade inte rimliga i förhållande till samhällsproblemen och 1918 beslutade man om att flytta utställningen till 1923. När utställningen väl genomfördes var det en rejäl satsning som ännu är märkbar i staden. Vi har exempelvis Götaplatsen, Liseberg, Svenska mässan, Botaniska trädgården och Naturhistoriska museet i Slottsskogen som alla öppnades i samband med utställningen. Nästa års firande kommer inta att kunna mäta sig med 1923, vår tids arrangörer får nog sikta på att tävla med 1971 års 350 års firande och de lär nog inte ens nå dess nivå om man får tro det som hittills presenterats kring 2021!

Zonerna hittades utan problem och svaren på frågorna likaså. Det var en trevlig tur och jag kunde avnjuta den i en helt mugglarfri miljö dessutom. På väg mot bonusen fick jag ett telefonsamtal, men det gick att leta burk med en hand och utan blick på gps:en, på andra stället jag letade hittades cachen.

https://i0.wp.com/62.88.129.39/carlotta/web/image/zoom/489245/GhmE:5076.jpg
Bilden är hämtad från Carlotta.

Efter framgångsrik loggning gav jag mig av mot ”Tic Tac” som är placerad vid/på en lekplats. Söndag förmiddag föreföll som lämplig och det visade sig inte vara några minimugglare i farten. Det fanns få möjligheter att placera en cache, som enligt tidigare loggar skulle var placerad i en plastpåse på ett smutsigt ställe. De möjliga utrymmena letades igenom och ingen burk hittades. Med tanke på att den är placerad inom lekplatsens område är nog risken stor att någon minimugglare fått tag på cachen och använt den i något ondskefullt mugglarprojekt.

Fick därmed nöja mig med ALC med bonus idag och gå vidare mot kontoret för att se till att det inte helt förfaller nu när det är 100% hemarbete!


Bilden i sidhuvudet är hämtad från Göteborgs stadsmuseum, Carlotta: Färgbild över området med Jubileumsutställningen mot söder. I bildens nederkant Huvudentrén och Konstmuseet vid Göta Platsen. Till vänster utställningshallar för Exportutställningen och Liseberg. Mitt i bild den 2 torn, Minareterna mellan historiska utställningen och Minneshallen högst upp i bild. Till höger om Minneshallen ligger utställningarna för Konstindstri och Hantverksamt för Idrott.