Två månader till julafton

Denna dag, 24 oktober, är det två månader till julafton och dessutom sista dagen med sommartid. Det innebar att vandringens första etapp som inleddes vid 5.45 fick ske med hjälp av den nya kraftfulla, men behändiga ficklampan. Turen gick på vältrampade och välkända stigar genom Delsjöområdet i riktning mot Delsjökärr och sedan ut mot den gamla Öjersjövägen. Därifrån gjorde jag nog inte det bästa tänkbara vägvalet då jag hamnade ute i en eländig snårskog nära den stora kraftledningen.

När jag äntligen kom fram var det ännu lite småskumt ute och lampan fick användas för att speja efter den giftiga burk som var dagens mål, ”Zvampen 1 – Flugsvamp”. Flugsvamp, det är väl äkta julstämning? Av någon outgrundlig anledning brukar flugsvampar finnas i diverse juldekorationer och adventsljusstakar, kanske för att de är röda? Men trots färgen hade jag svårt att få syn på någon svamp. Liksom tidigare besökare hamnade jag först vid ”fel objekt”, alltså en stor stubbe. Men jag ökade gradvis sökområdet i cirklar och hamnade då nere i ännu mera snårskog med marken täckt av sly som fällts några år tidigare, där gick jag omkull i buskarna på grund av det halkiga underlaget! Men inget värre än blåmärken blev resultatet så letandet var snart igång igen.

När jag sökt mig upp på lite lättare mark ställde jag mig till slut och tittade bekymrat omkring mig, skall det verkligen sluta med en DNF? Tog upp telefonen för att läsa tidigare loggar, då tittade jag ned på marken och bland grässtråna såg jag något rött och vitt…. och det var inte någon kvarglömd dansk utan cachen som jag nu äntligen påträffat.

Efter detta framgångsrika uppdrags slutförande begav jag mig ut på en tur för att fånga höstfärgerna på bild, men det är som det brukar heta, en helt annan historia.