Geocachingens riddare

Dra på dig rustningen Rulle T, idag skall vi tillbaka till medeltiden! Sagt och gjort, rustningar, lansar, svärd, stridsyxor och springare med ståtliga schabrak letades fram och siktet ställdes in mot den oroliga gränstrakten kring Nordre älv och dess borgar och fästningar.

Solen hade ännu inte gått upp när den mäktiga Bohus fästning tornade upp sig och dagens första runda, ”Bohus Fästning Adventure Lab” med tillhörande bonus.

Bohus fästning tillhör en liten skara befästa platser i världen som aldrig erövrats. Det gäller därför att smyga när man är i närheten av dessa mäktiga murar, försvararna kanske är vakna och har gamla Bettan laddad och klar.. Men inga pilar haglade ned från höjden och inte ens de beryktade fårvakterna behagade visas sig. Men själva borgkullen erövrades naturligtvis inte så Bohus borggård står ännu på listan av platser att erövra.

Förbi ruinerna av Ny-Kungälv gick sedan vandringen bort mot ”Gott Nytt År ”Kungälv””. Det var en äkta walk-in cache som nästan kunde plockas i farten.

Nu skulle det bli en tur på den historiskt intressanta ”Västra gatan i Kungälv” som förärats med en Adventure Lab cache men i detta fall utan bonus, men vad gör det när man får lära sig mer om några av gatans äldsta hus och deras verksamheter under gångna århundraden.

Det var nu dags att lämna den lilla staden och bege sig utmed Nordre älv till en betydligt äldre anläggning.

Burkletandet började omedelbart med lite julkänsla ”Göteborgs Julkalender 2019 #12 – Julstjärna”. Den hittades blixtsnabbt och det var dags att inleda besöket vid Ragnhildsholmen. Redan vid den första informationstavlan startade jakten på ALC Ragnhildsholmen med tillhörande bonus. Borgen omnämns första gången 1257 och hör ihop med staden Kungahälla som låg på andra sidan Nordre älv. Borgen avvecklades omkring 1310 när den nya anläggningen Bohus hade börjat uppföras.

Från den gamla borgkullen gick jakten på ALC ned i den synnerligen leriga kohagen, det var knappt att kängorna räckte till! Där väntade dock en burk som jag länge önskat kunna logga, en av göteborgsområdets äldsta, ”Ragnhild” som placerades ut av Sangsvan 19 maj 2002. Visserligen har jag sedan länge alla år och månade i matrisen men det är ändå trevligt att få loggat även denna ”historiska” cache.

Genom ett mindre hav av lera gick sedan jakten på resterande virtuella punkter i jakten på bonusen. Vid flera tillfällen sjönk fötterna djupt ned i leran. Några kor syntes dock inte till, förmodligen har djuren flyttats hem till gården inför vintern. Till sist hittades även bonusen och som belöning blev det lite lunch ute i det fria, extra härligt i ett historiskt landskap som detta.

Men allt roligt har ett slut och det var dags att återvända hem mot cachingbasen. Men ett litet problem återstår, de där rustningarna… Är det någon som har en konservöppnare att låna ut?