Tror du på Lerum?

Vad sägs om en tur till Lerum? -Jag tror inte på Lerum, svarade Rulle T, det är en typisk fejkort! Vad är nu detta, har jag att göra med en av de fruktade fanatiska Lerums-förnekarna? Tydligen är det så! Jag försökte förklara att Lerum tillhör en grupp av ortnamn som kommer ur ”hem” och därmed tillhör namnet ett av de äldre i vårt språk. Där hade vi dock inte något tvistemål, Rulle T var istället tveksam till kommunen, det var ett slags imperium som slukat ärevördiga platser som Skallsjö, Stora Lundby och Östad, sånt kan man inte låta passera! Tyvärr finns det folk som inte bara tror på Lerum, dom anser att stället är mer än man tror – vad det nu betyder.

Dessa inledande tveksamheter till trots blev det ändå en tur mot den omdiskuterade orten. Avfärden skedde långt innan gryningen och vi etablerade en tillfällig bas i närheten av stationen och utgick sedan på en vandring för att börja leta burk.

I adventstider är det lämpligt att logga julburkar, även om de är från 2017. Dagens första mål var därför ”Jul i Lerum 2017 #08 – Julburken”. Den hittades snabbt och diskret i mörkret.

Nästa uppgift var ALC rundan ”Lerum – more than you think?”, givetvis föll detta inte i god jord hos Rulle T, det blev för Hallén att fullfölja promenaden på egen hand.

Alla delstegen letades upp innan den bleka decembersolen börjat att visa sig. Det höjder onekligen svårighetsgraden något, men allt gick att lösa och slutligen bar det av ut i det riktiga mörkret till bonuscachen. Blev dock lite orolig när jag närmade mig sista delsteget, där fanns en mängd religiösa plakat uppsatta utmed stigen, visserligen är denne CO lite kyrktokig men var skall detta sluta? Blev dock lugnare vid bonusburkens koordinater, helt fritt från religiösa påbud!

Ytterligare en ALC runda väntade en bit bort, ”Hedefors fabriker” med tillhörande bonuscache. Nu hade det ljusnat och det är givetvis en fördel, inte minst för att kunna uppleva den industrihistoriska miljön. Det blev en vandring mellan de olika informationsskyltarna och svaren gick snabbt att hitta samtidig som det blev en lärorik stund bland de gamla byggnaderna.

När sista steget var avklarat gick vandringen vidare mot bonusen. Det var lugnt och stilla i det lilla samhället så burken plockades fram utan problem. Därefter var det dags att vända hemåt igen. Nog var det en lyckad förmiddag i Lerum, sa jag till Rulle T. Lerum, jag tror inte på Lerum, svarade Rulle T….