Tillbaka till 1700-talet

Sugen på äventyr Rulle T? – Kanske det, blev svaret, vart bär det av? Jag berättade att vi skulle göra en djupdykning in i 1700-talets Göteborg genom en liten vandring i Vättlefjäll. Givetvis var Rulle T med på detta, aldrig några invändningar! Lagom när gryningsljuset spred sig över skogen startade vandringen nära Surtesjöns badplats.

Temat för dagen skulle bli volvo480s Göteborgs serie inför stadens 400-års firande kring Surtesjön. Dagens första mål var cachen för år 1712, men det visade sig bli en problemburk. Trots ihärdigt letande hittades inte minsta spår av cachen, inte ens vid ett utökat sökområde. DNF – vad är det – sa Rulle T, det är inget att bry sig om, det är bra att ta nya tag. Det är givetvis helt riktigt och nya tag blev det då burk efter burk kunde säkras under vandringen utan några fler DNF:er.

Surtesjön var vid mitten av 1800-talet påtänkt som Göteborgs nya vattentäkt, men det blev inte något av den planen istället valdes Delsjön. Men vattnet i sjön har använts, liksom de flesta i Vättlefjäll, till bland annat industrins behov och överallt syns fördämningar som ännu reglerar sjöarna i området.

Brukplockandet tog nu fart och logg efter logg signerades utan större problem. Även en och annan burk utanför 1700-talstemat fick besök, till exempel Dundercachen, invid Lövgärdet. Om inte dessa område hade det rykte som de nu har så hade jag gärna bosatt mig i kanten av detta fantastiska friluftsområde.

Hur är det då med avstånden så här ute i skogen?

Inte några större problem! Enstaka vandrare möttes inledningsvis men när klockan passerat 11 verkade allt fler mugglare vakna upp, kanske var det den stora lampan uppe bland molnen som väckt dessa varelser. Den så kallade solen har inte varit synlig mycket de senaste veckorna men denna dag blev det möjlighet att vissa stunder se denna belysningskälla. På de mest lättframkomliga stigarna blev det bitvis en del folk och någon hade satt detta meddelande på ett träd.

Inga dåliga krav, två meter! Så bred är väl inte någon stig i området. Tänkte på detta anslag när jag mötte en grupp vandrare på en spång över en synnerligen blöt mosse där vi fick gå i sidled för att kunna passera…

Det finns många spår i området, men vem bryr sig om sådana när det finns burkar att leta upp. Men vad man bryr sig om är de många vackra platserna som passerades under turen.

Vy över Surtesjön.

När slingan runt Surtesjön var nästan avklarad blev det även en liten avstickare in på Bohusleden för att logga ytterligare fyra burkar. Allt enligt planen för loggning av burkarna i området då en annan startpunkt kommer att väljas för nästa besök och nästa etapp av Göteborgsserien.

Dagens vandring avrundades med Breadcrumb v2.1. Där kunde jag nöjt konstatera att det blivit 23 burkar loggade denna dag och 14 kilometers vandring i benen i ganska kuperad och riktigt blöt terräng. Bara 23, sa Rulle T, det blir till att komma tillbaka och göra klart arbetet! Men det fick vara bra för i dag och turen gick nu tillbaka mot cachingbasen för lite planering inför nästa tur.