Rena rama 1700-tals vintern

Det var betydligt kallare under den lilla istiden men i dag kändes det som om 1700-talet var tillbaka, eller att jag rest tillbaka till nämnda århundrade. Som vanligt började cachingdagen med en tur med hissen till den hemlighetsfulla underjordiska bunker där Rulle T står redo. Under huven finns både en bensin och en elmotor, där den förra då och då behöver lite föda och så var det i dag, Rulle T påpekade att han började bli hungrig så det blev en tur till ett näringsställe speciellt anpassat för den art som Rulle T tillhör. Det är lite kinkigt vilken sorts flytande föda som önskas och det gäller att uppfylla detta krav – ja, jag vet, man skall inte skämma bort ”rullar” men i detta fall ansåg jag det berättigat, annars kunde det bli tvärstopp! Mätt och glad frustade Rulle T – varthän i dag? – Storskogen, svarade Hallén och iväg for vi mot Vättlefjälls höjder.

Snart lämnades den stora vägen och skogen tätnade kring den vita vägen, en ny erfarenhet med detta underlag för Hallén körande Rulle T, men det gick bra trotts den smala och backiga vägen som ledde fram till parkeringen nära Skrapekärr. Där lämnades Rulle T som tänkte ta en tupplur medan Hallén klev in i skogsmarken med gps:en inställd på dagens första cache Göteborg # 244 År 1777.

Det var alltså inte bara vintern som var rena rama 1700-talet, det gällde även burkarna som nästan alla denna dag gick på temat 1700-tal inom ramen för de 400 burkar som läggs ut inför stadens 400-års jubileum. Trots snön skulle det visa sig att det inte var några problem att hitta cacherna. Endast en enda burk utanför serien blev loggad denna dag och det var också med anledning av det rejäla vintervädret. Kring Stora Björsjön ligger serien Revben som loggades redan 2014 men ute i sjön ligger Revben nr 5 ologgad, en T5:a. Den snötäckta isen bredde ut sig likt ett salsgolv och efter att ha hängt isdubbarna om halsen begav jag mig ut på den korta promenaden till mikro-ön.

Är det Robinson Crusoe eller Hallén…?

Ordningen var nu återställd och 1700-tals burk efter 1700-tals burk loggades. Det blev en riktigt fin vandring i detta kulturlandskap där gårdarna Björsjöbacka och Roten passerades, även Björsjöås skymtades på lite avstånd.

Björsjöbacka

Vid Björsjöbacka passerar vandringsleden genom en större hage, och även denna kalla dag var det många små lurviga djur ute som nyfiket tittade på den mystiske Hallén som klev fram över deras marker.

Ibland hittar man oväntade saker ute i skogen. Man kan fråga sig vad mugglarna använder detta nät till. Kan det vara ett misslyckat försök att fånga geocachare?

När Björsjöås hade passerats tyckes burkarna ligga utmed den lilla grusvägen, men det var snarare så att flera låg dryga 100 meter ut i terrängen, så jag gick givetvis rakt mellan burkarna och utan minsta stig, långt trevligare än en grusväg när inte Rulle T är med.

En av många burkar denna dag.
Ensligt belägen sommarstuga.

Det dröjde mer än tre timmar innan någon annan människa syntes till. Härligt att kunna få gå ostörd, logga burkar och njuta av naturen utan horder av promenerare, joggare och MTB-folk, denna dag mötte jag, under den drygt 4 timmar långa vandringen, endast en stavgångare och en större familj med pulkor som kom vandrande nära Skrapekärr. Den medhavda matsäcken kunde avnjutas under en gran, nära en burk givetvis, i lugn och ro, riktig livskvalitet.

När den sista burken för dagen loggats, av totalt 23, var det en dryg kilometer kvar till parkeringen. Den totala vandringen blev i dag 14 kilometer. Rulle T väntade ivrigt på att få rulla vidare, det började bli lite kallt om däcken. Efter ombyte till ett par lämpligare skor gick färden hem mot cachingbasen, men en lite annan väg för att få lite upptäcktsfärd när jag ändå var ute och luftade Rulle T.