Bergum och slutet av 1700-talet

Fint väder i dag – leta burk? Frågade Hallén och Rulle T visade sig mer än villig att värma upp motorerna och rulla ut på ett nytt äventyr i trakten av Bergum. Utgångspunkten denna gång blev parkeringen vid Bergums kyrka och sedan planerades en slinga för att få loggat både burk och inspektera några historiska lämningar i trakten.

Jakten på burkar ur Göteborgsserien skulle fortsätta idag med 1780- och 1790-talen. Därutöver planerades även en hel del andra cacher som skulle komma att ligga utmed vandringsvägen. Inledningsvis blev det ett par kilometers vandring utan burkar innan jag nådde fram till #228 och dagens första burk var loggad.

Dagens första burk.

Den förra turen i området gick genom ett gnistrande vinterlandskap, så var det inte i dag. Nu kunde man åter känna igen naturen, fuktigt, lera i mängd – så som det skall vara!

Efter några ”1700-tals” burkar gjordes en avstickare ut i terrängen till JESPER, en burk som är tillägnad en hund. Det var ett ganska stiglöst land, men det fanns ändå upptrampade områden och det var inte svårt att se vilka som vanligtvis strövar i denna trakt. En del av spillningen var ganska färsk, men någon kung eller drottning av skogen syntes till under min vandring, endast ett par rådjur.

Efter en snårig och något blöt tur genom skogen och en mosse nåddes Skjutbanan #2 som visade sig vara själva målet för skjutbanan – här kunde man bli levande måltavla! Men det var uppenbart att ingen hade avlossat några skott mot denna plats på ganska länge, men det fanns utrustning ifall någon skulle bli skjuten – mer än så avslöjar jag inte!

När nu nummer 2 loggats gick det naturligtvis inte att låta bli att även besöka Skjutbanan #1. Där fanns ganska mycket kvar av byggnaderna samt ett anslag om att här inte längre får förekomma något skjutande.

Mollsjövägen passerades och ett par av burkarna ur Högsjön runt serien loggades innan de avslutande 1700-tals burkarna letades upp. Det var bitvis mycket vått och en ganska förfallen spång av träpallar utgjorde enda vägen över ett av de våta områdena. Under förmiddagen var några av dessa extremt halkiga, fick leka fyrfota djur för att ta mig över en av etapperna. På vägen tillbaka hade dock solen smält bort ishinnan vilket underlättade.

När jag avklarat etappen och var nästan tillbaka vid Mollsjövägen ser jag en man vid sin bil, ”är det Hallén som är ute, var är Rulle?” hörde jag. Det var ett bekant ansikte, pljung, vi höll vårt eget lilla minievent innan vi begav oss iväg åt olika håll.

Jag fortsatte min vandring mot Nödingevägen #5 där jag fick leta en god stund innan rätt träd kunde hittas. När tjälen släppt lär det bli något blötare om fötterna för de som vill nå burken. Dagens sista burk blev ett återbesök vid en plats där jag tillsammans med Ingabo och TMR68 för många år sedan letade utan att hitta, Nödingevägen #4. Vi blev nog den gången lurade av T 3,5, det var snarare 1,5! Därmed var geocachingen slut för denna dag och 19 burkar hade hittats. Men jag avslutade med en helt annan slags jakt, den på historiska lämningar. Först ut en hålväg som förr utgjorde huvudvägen innan dagens bilväg byggdes på 1920-talet.

Men huvudmålet var Skvalpan, en kvarn som är känd sedan 1400-talet och som var i bruk fram till början av 1900-talet. Det var synnerligen snårig terräng fram till platsen, men sånt bekymrar inte en härdad burkletare!

Skvalpan, mitt i bild ser ni en sönderslagen kvarnsten.

Vandringen gick nu tillbaka mot Rulle T som troget väntade vid kyrkan, trots att han är minst lika ogudaktig som Hallén. Under vandringen stannade och hälsade en man på cykel, det visade sig vara en gammal skolkamrat jag inte sett sedan 1980-talets slut. Detta får jag utnämna till dagens mest oväntade händelse!

När jag klev in i Rulle T för att köra hem kunde jag konstatera att det förutom burkskörden blivit 16 kilometers vandring i mycket varierande terräng.