Påskdag i Rödjan

Efter dryga 50 minuters körning rullade Hallén med Rulle T in på parkeringskoordinaterna till det burktäta området Rödjan i Sjuntorp. Det var lugnt och stilla, inga andra bilar på parkeringen vid 6.45. I dag skulle det bli lite mängdcaching, kartan nedan visar tydligt vad det var jag planerade!

I själva serien Rödjan finns 37 cacher, därutöver var 3 andra gömmor inplanerade. Varje stigval hade planerats i förväg för att optimera turen, nu gällde det att sätta planen i verket! Redan vid parkeringen väntade cachen Torpet Rödjan. Den senaste besökaren hade loggat DNF då det pågick byggarbete på platsen. En djup grop hade grävts under trappan till stugan, det såg oroväckande ut och ingen cache var synlig.

Men Hallén ger inte upp så lätt! Jag insåg att det fanns en placering som skulle vara skyddad även mot denna form av aggressiva mugglare – det gick att sträcka sig ut över mugglarhålet och där kunde fingrarna snart känna en bison, väl dold från de onda mugglarna! Dagens första burk var därmed säkrad. Nu kunde vandringen inledas och jag gick med långa Hallénkliv in på det första motionsspåret. Här fanns också en enklare informationsskylt som berättade att huset fanns kvar till 1904, men tyvärr inte när det först uppfördes.

En ganska vanlig cachemodell på denna runda.

De flesta burkarna gick snabbt att hitta. Den mest tidsödande av dagens cacher var nog Sjuntorps höjd. Där spenderades en god stund i sökandet bland en mängd granar, men jag bortsåg från rotnivån till en början, men efter kanske femte varvet i området fick jag ögonen på burken.

Den första delen av vandringen gick i fin skog med mycket mossa på marken, ändå träffade jag inte på några troll där, bara en och annan burk som tittade fram.

Efter drygt 12 hittade burkar passerade jag åter i närheten av stugan där jag börjat vandringen och kunde konstatera att Rulle T stod kvar på sin plats.

Skogens invånare firar också påsk, bevisligen, då jag träffade på färgglada påskdekorationer i en liten buske.

När jag nådde #20 i serien och började leta under ett antal stenar invid ett hygge fyllt med smågranar hörde jag lite grenar som knäcktes i skogen, undrar om det är… Jodå, det var fru älg som hade varit på väg mot gömman. Men hon är lite blyg och vill helst mumsa på cacher i ensamhet, så hon älgade i väg åt andra hållet när hon fick se mig. Tyvärr fick jag inte någon bild på mötet, det gick för snabbt och älgar i skog är inte lätta att fotografera med mobilkamera. Alltid trevligt när burkletarrundan förgylls med älgmöten.

Denna sträcka av vandringen gick till stor del genom hyggen, vilket givetvis inte är lika trevligt. Men de många burkarna uppvägde skogsmaskinernas härjningar. På en liten höjd slog jag mig ned och avnjöt en enklare lunch, som givetvis inkluderade ägg – det är ju påsk.

Vattenflaskan är inköpt på HQ under USA resan 2019.

Avslutningen av vandringen gick bitvis i uppvuxen skog och bitvis över hyggen och det var under denna sträcka som de första mugglarna också dök upp, dom brukar vakna så där framåt 11-tiden! Totalt såg jag 7 människor, 1 hund, 2 ekorrar och givetvis 1 älg under vandringen, inte direkt någon trängsel.

Rödjanområdet och dess burkar kan varmt rekommenderas, ett riktigt trevligt cachingområde. Jag startade 6.45 och var tillbaka vid bilen 12.30 och då hade jag vandrat 14,7 kilometer och det hade blivit 40 hittade burkar.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.