Ett oplanerat krutskåp

Idag färdades jag med Rulle T upp till Vättlefjäll och entrén vid Rördalen. Där stod en lång rad bilar parkerade när jag anlände strax före klockan 6, kanske var det mugglare som var ute för att övernatta i skogen. Min tanke med denna utflykt var inte geocaching utan fotografering och besök vid några av områdets historiska platser. Med inventeringskartan från 1983 i min hand gick jag ut i skogen, på jakt efter Rördalens kvarn. Efter lite sökande i skogen utan ”någon exakt nolla” hittade jag misstänkta lämningar och slutligen även en kvarnsten som låg i den lilla bäcken, kvarnen var hittad.

Nästa plats var lättare att hitta, det stora gränsröset i Rördalen. Där har en gång i tiden riksgränsen gått mellan Sverige och Danmark, innan det fanns en svensk korridor till västerhavet.

När man ändå är i denna trakt är det nödvändigt att göra ett besök även vid Björsjöås och de gamla gårdsruinerna.

På väg bort från Björsjöås slog jag mig ned vid Stora Björsjöns strand för en enklare fika. Vid en blick på min gps, som givetvis var med, såg jag att det var 124 meter till starten av multin Krutskåp #1. Det skulle passa väl in i dagens tur att logga en burk samtidigt med en inspektion av ett gammalt krutskåp.

Beräkningen som krävdes vid starten var mycket tydlig så jag kom snabbt vidare mot mitt mål. Även steg två, alltså finalen, hittades utan några problem och jag kunde därefter söka mig tillbaka mot parkeringen och inleda hemfärden. Det blev en burk hittad, 13 kilometers vandring, fin vandring med både historia och natur och helt fritt från både mugglare och geocachare, inte en enda människa syntes till under de 4,5 timmar jag var ute på vandring!