En bohuslänsk cachingtur

Efter att både Hallén och Rulle T fått frukost, var och en på sitt sätt, gick färden mot norr på E6. Efter en kortare tur på småvägar nåddes Torreby slott – en liten sommarstuga!

Det var Nils Georg Sörensen som 1878 lät bygga detta ”slott”, han ägde även Säfveåns AB i Göteborg – ett bolag som ägde området där jag numera har min geocachingbas. Själva gården Torreby är dock äldre och har medeltida anor. Detta var givetvis tungt vägande skäl för mig att göra ett besök vid denna plats, ett annat skäl var att cachen, med samma namn som slottet, är belägen i Munkedals kommun, en av två sådana som jag inte loggat i Västra Götaland.

Munkedals kommun är nu loggad!

Men varför nöja sig med en logg i kommunen när det nu fanns en hel serie burkar i den närbelägna skogen. Vandrarkängorna drogs på och ryggsäcken slängdes upp på ryggen och så bar det av ut i landskapet och den första burken Trebeneberget #1.

Nu är det hjul igen!

De först burkarna låg i ganska ”snåriga” miljöer men efterhand försvann snåren och de taggiga buskarna och ersattes av riktigt behaglig caching. Alla burkar hittades, även #13 men den loggades inte! Varför? Den satt högt i en tall och det krävdes klättring, så det blev till att njuta av utsikten innan jag återvände till parkeringen vid golfbanan där Rulle T väntade.

Dagens första cachingområde var avklarat och nu sattes kursen mot kusten och Smögen. Hela vägen från E6 ut mot kusten var fylld av fordon i båda riktningar, jag tror hela Sveriges befolkning var ute och åkte bil denna dag! Den sista biten ut mot Smögen var lite bättre och det fanns, förvånande nog, ganska mycket plats på den parkeringsplats jag sett ut som mål.

Den första burken fick passeras då det var en otrolig mugglarsamling på platsen, hade behövt sätta in tårgas för att rensa området och dessvärre var jag inte utrustad med sådant (får sätta det på utrustningslistan). Nästa burk, Nått annat på Smögen, var en klurig sak men den hittades efter en stunds sökande. Därmed var också alla kommuner i Västra Götaland loggade, äntligen! Efter loggning av burken Min första cache kom jag fram till huvudmålet för mitt besök i Smögen, cachingserien Sandön naturreservat och den första cachen av totalt 14.

10 000 kronors frågan – var är cachen?

Det var en riktigt fin vandring ut på halvön, både på stigar och över klipporna. Torrt och soligt väder är verkligen att föredra när man skall jaga burk på Bohusläns klippor, när det är blött då kan det vara riktigt riskabelt i dessa områden. Överallt fanns spår av stenhuggarnas verksamhet – och jag funderade på om jag skulle lösa det klassiska bohuslänska kriminalfallet – Stenbrottet. Men nöjde mig med att leta upp nästa burk istället.

Sten blev det mycket av och flera av burkarna tilldelas favoritpoäng för sin klurighet!

Förutom själva burkarna var miljön här ute fantastiskt trevlig så det var på alla sätt en njutbar cachingslinga som varmt rekommenderas som ett utflyktsmål.

När slutligen #14 var loggad var det dags att återvända ned mot de mugglartäta områdena. Att fortsätta leta burk inne i Smögen lockade inte när jag så ett folkhav i alla riktningar, för att inte tala om läget på parkeringsplatsen där det varit så lugnt några timmar tidigare. När jag kom fram till Rulle T kommer en själaglad kvinna springande och frågar om jag skall åka. Det kunde jag inte förneka, först gällde det dock att ta sig ut, men det gick bra, men att rulla ut från parkeringen tog lång tid, den var mer än överfull och mängder av bilar försökte hela tiden köra in och lika många ut. Det var en lättnad att lämna Smögen bakom sig, ALC rundor, spöke med mera får vänta till en annan årstid då mugglarna krupit tillbaka in i sina hålor.

Dagens uppdrag var att logga burk i de två återstående kommunerna i Västra Götaland, det utfördes framgångsrikt, totalt blev det 29 traditionella cacher denna dag och 15 kilometers vandring i det varma sommarvädret.