En historisk burk på ”fjället”

På något halkiga vägar rullade Hallén med Rulle T upp mot den stora skogen på Alefjället, granne med Vättlefjället. Tanken var att utnyttja det soliga, men något kyliga, vädret för en liten vandring. Efter parkering vid Jennylunds idrottsområde gick vandringen mot Bohusleden. Det var nödvändigt att gå i terrängen utanför bilvägen för att få fäste! Även leden var täckt med snö, is, vatten och lera om vart annat så det var mer vandring i stiglös terräng än på leden. Men ganska snart skulle jag ändå vika av ut i skogen och vidare över en mosse. Här fanns mycket tydliga tecken på vildsvinsaktivitet, och dessutom färska spår av dessa djur. Efter lite älgklivande genom markerna nådde jag fram till en smått historisk plats i området och cachen Energitransport anno dazumal, som i sig också har en historia då den placerades ut 2009.

Cachen var gömd vid ett av fundamenten för den linbana som gick från Sörmossen ned till Surte glasbruk. Den hade byggts för att transportera torv, som användes till bränsle, vid bruket. Det var en sträcka på 2,2 kilometer. Det fanns ganska mycket kvar av fundamentet trots att linbanan togs ur drift 1947. En möjlig orsak till att linbanan stängdes var en dramatisk olycka som då inträffade här samma år. Ett skolflygplan från F9 kom på låg höjd i en hastighet av 150 kilometer i timman och missbedömde avståndet till linbanan. Ett hjul tog i banans draglina och följden blev ett hastigt slut på flygningen. Läraren i flygplanet dödades medan eleven överlevde. Han var nog något omtöcknad och gick i fel väderstreck inåt området och kom till sist till Rördalen där han fick hjälp.

Bild på flygplanet och linbanan 1947, lånad från cachesidan, bilden är ursprungligen från Ny Tid 20 mars 1947.

Jag sökte mig nu vidare in i skogen, och där blev jag räknad…. För nog är geocaching att räkna med!

Det var inte lätt att använda spänger som såg ut på detta sätt!

Trots att spängerna såg ut som isgator gick det att ta sig över ett flertal, antingen genom långsam gång eller helt enkelt att välja alternativ väg. Men så nådde jag en plats där ett mycket blött område skulle passeras och spången över den var helt istäckt, inte minsta fäste fanns att få. Dessvärre hade jag ”vanliga” kängor och inte icebuggs så jag fick överväga valmöjligheterna. Att försöka ta sig över och med hög sannolikhet få ett ovälkommet vinterbad, eller vända om. Jag valde det senare!

Det blev med andra ord inte så mycket till burkjakt denna dag, men ändå en fin skogstur och besök vid en smått historisk plats. Ändå en ganska bra början på söndagen.