Stora Sturven runt

Dagens utflykt gick inte längre än till Härskogen men det skulle bli en fullt godkänd vandring runt sjön Stora Sturven denna lördag. Jag inledde dock utmed Stora Härsjöns strand där en gammal DNF förvandlades till en glad gubbe på kartan.

Det var en ganska kylig morgon med omkring fem minusgrader, inte så bra för den som slingrar omkring på marken!

Vandringen gick sedan norr om Lilla Härsjön för att nå fram till Västra Sturvåsvägen serie med cacher. Den ledde mig fram till dagens första cache i serien Stora Sturven, och jag började med #20 och tänkte mig att gå serien baklänges, men utan att själv gå baklänges givetvis.

Vandringen gick genom många olika typer av terräng. Bitvis var det små vägar, stigar eller inga stigar alls. Tyvärr hade skogsmaskinerna gjort ganska stora skador runt om sjön och skapat en terräng med djupa hjulspår och ris utlagt över stora ytor som kunde vara smått besvärliga att passera. Runt om sjön ligger en del sommarstugor, en del i mycket gott skick, medan andra var mer för den händige!

Alla traditionella cacher i serien runt sjön loggades under vandringen. De två multicacherna lämnade jag dock utan åtgärd då jag fått information om att dessa lämpar sig bäst när isen ligger, och det gjorde den inte i dag.

Det var inte många djur aktiva i skogen i dag. Men det var uppenbart att det finns gott om bökande vildsvin i denna trakt. Kanske blir några avbildade på den viltkamera som jag passerade – och fotograferade (se längst ned till höger i mosaikbilden nedan) Kameran satt under utfodringstunnan. Ett par kanadagäss på sjön tittade på vid en loggning, och gav livliga kommentarer. Vet inte vad det hela handlade om, men det lät aningen gnälligt!

En lite speciell burk under dagens vandring var Fem Stena Rör Vättle, en rejäl gränsmarkering för häradet. Burken var utlagd i maj 2004, några månader efter att jag hade gått en gps-kurs med Gustaaf, CO till denna cache, som ledare. Det var den kursen som fick mig att börja leta cacher….

Efter att ha passerat ett risigt hygge kunde jag slutligen logga burk #1 i serien och det var dags att börja tänka på vandringen tillbaka mot Rulle T som väntade på parkeringen vid Härskogen. Men först skulle serien utmed Stigen till Sundet klaras av, när dagens 36:e burk var loggad gick sedan vandringen åter mot Härskogens parkering. Där kunde jag konstatera att det blivit 30 kilometers vandring i dag och 42 000 steg…