Nu är ”The ghost at Axevalla Hus” publicerad

Under annandag påsk skrev jag här på bloggen om att jag varit ute i geocachingärenden utan att logga någon burk. Mitt ärende var att markera koordinater för min virtuella cache vid Axevalla Hus, nu är den publicerad!

För Sveriges, och inte minst Västsveriges del, blev det stora lotteriet mycket lyckat när det gäller utdelning av 4000 virtuella på global nivå. Det medförde ett rejält kluster av spöken i Göteborg, det var därmed knappast nödvändigt att placera ut ytterligare ett i staden. De virtuella cacherna har ju fördelen av att man inte behöver bo nära då det inte behöver utföras något underhåll. Efter några veckors funderande valde jag en av Västsveriges intressantaste borglämningar Axevalla Hus (i nutida texter skrivs namnet ofta som Axvalla). Där fanns inte någon cache sedan tidigare (åtminstone inte någon traditionell). Koordinaten leder dig till den högsta punkten i borgen där det funnits ett hörntorn. Det föreföll en lämplig bostad åt ett spöke!

Huggna stenar och tegel finns överallt i området, rester efter att borgen raserades.

Platsen har en rik historia och jag kan tipsa om en text från 1883 om du vill läsa mer, F. Ödberg skrev då en text i Svenska Fornminnesföreningens Tidskrift.

Kanske blir du lockad att göra en vår- eller sommarutflykt till platsen, går utmärkt att kombinera med hedlandskapet i närheten samt med Varnhem en kort bilfärd bort (det går även buss till området).

Varmt välkomna att hälsa på mitt spöke!

Hörntornet är spökets hem.