Söndagsutflykt till Brobacka

Det bästa med denna årstid är nog att det blir ljust allt tidigare så man kan komma i gång med burkjakten i rimlig tid. Rulle T parkerades vid naturreservatet Brobackas parkering strax före 6.30 och sedan satte förmiddagens burkjakt igång!

På samma plats där ALC rundan ”Natur och historia i Brobacka” hade sitt första steg fanns även den traditionella cachen Brobacka Naturreservat. Givetvis loggades båda. På vägen upp mot berget passerades det gamla soldattorpet där Sven Larsson Hög med sin familj hade sitt hem från 1860 fram till början av 1900-talet.

Vid ALC rundans tredje steg blev det åter dags att logga flera cachetyper samtidigt. Där fanns utöver ALC även en traditionell Gigant Pothole, en av de riktigt gamla burkarna i trakten dessutom, utlagd 28 oktober 2001, samt en Earth Cache, Giant Kettles – Brobacka. Jättegrytan på denna plats förtjänar verkligen flera cacher, då det är en ”jättestor” jättegryta som mäter 18 meter i diameter!

Denna jättegryta är stor, mycket stor.

Färden gick upp för berget till en fantastisk utsiktspunkt, men där kunde jag givetvis inte stanna utan färden fick därefter gå nedför berget igen – så som det brukar vara.

ALC rundans sista steg låg vid minnesstenen över ”Överfallet vid Brobacka”, en händelse som utspelade sig under Nordiska sjuårskriget 1566 när svenska trupper låg i bakhåll och överrumplade den danska hären som återvände mot kusten efter att ha härjat i Västergötland. Danskarna tvingades ta denna väg efter att landsvägen över Hemsjö och Skallsjö hade spärrats av bråtar. Det var utmed den smala vägen förbi Brobacka lättare för svenska styrkor att skära av den utsträckta linjen med vagnar som utgjorde trossen där allt krigsbyte fanns. Mycket av krigsbytet föll i svenskarnas händer, men om det sedan lämnades tillbaka till sina ursprungliga ägare är ytterst osäkert, jag skulle säga osannolikt.

När inspektionen av denna historiska plats var avklarad kunde jag vända blicken mot ALC rundans sista steg samt naturligtvis dess bonus-cache. Dessa klarades av utan problem och nu var det dags för förmiddagens andra runda, men inte ALC denna gång utan en skogspromenad med traditionella cacher utmed den numera nedlagda Lärkeskogsleden. Jag inledde med Skogsvandring #1 och fortsatte sedan genom skogen till den sista cachen i serien #7. Några ledmarkeringar fanns fortfarande kvar, stigen var även tydlig så det var enkelt att hitta rätt i området. Men vildsvinen arbetar hårt på att böka upp allt, inklusive stigen, så den kanske inom några år till stora delar är borta. Några grisar såg jag inte under dagens vandring, blott burkar. Samtliga sju kunde hittas och loggas, sedan blev det en rask promenad tillbaka samma väg som jag kom. Totalt avverkades under förmiddagen 9 kilometer i varierad terräng, ett riktigt fint område att vandra i med vacker natur och många historiska platser att besöka dessutom, kan geocaching bli bättre än så?