Från radiovågor till mosslik

Vid 5.30 rullade Hallén söderut från geocachingbasen med Rulle T för en heldag ute i det burkrika vårlandskapet. Det första stoppet gjordes vid Grimeton som numera har världsarvstatus. Anläggningen har jag besökt flera gånger tidigare, både före geocachingtiden och för att logga burkar, vilka numera tycks vara arkiverade. Det fanns därmed en del loggning att utföra på platsen åter en gång.

Givetvis avklarades ALC rundan som ledde fram till bonusen Radiostationen i Grimeton Adventure Lab. Dessutom passade jag på att få loggat Världsarvet i Grimeton, den virtuella Radiostationen i Grimeton samt Radiostationen Grimeton. Härligt med en helt mugglarfri miljö dessutom! Men man kan fråga sig hur den virtuella skall vara möjlig att logga med tanke på skylten som ni kan se nedan…. Men, vem bryr sig om skyltar?

Efter denna framgångsrika start på dagen rullade jag vidare, ett snabbt stopp vid Grimeton Kyrka, sedan vidare mot dagens första lite längre vandring runt Yasjön. Totalt har det funnits 18 cacher i denna serie men #12 och #13 är arkiverade, dessutom var #18 spårlöst försvunnen, det verkade nyligen ha skett en ombyggnad på platsen, det kan ha påverkat cachen. Det blev en mycket fin vandring kring sjön och resterande cacher kunde hittas utan allt för stora problem. Vid starten fanns banderoller för en ”vandringsfesteval”, jag fruktade därför att få mugglarproblem, men så blev det inte. Antagligen hade vandringsmugglarna inte vaknat ännu, och därmed missat den bästa tidpunkten på dagen – vilket givetvis gladde mig.

Här inställer sig frågan, vilka vill logga 6 STF? Delade FTF har man sett många gånger, men detta är förvånande!

När rundan kring sjön var avklarad gick jag mot nästa runda, det var inte någon mening att ta med Rulle T då transportsträckan var knappt 500 meter. Där väntade serien Bockstensstigen, som gick genom ett historiskt landskap. Bokskogen var mycket vacker och överallt fanns lämningar i form av rösen, stenmurar och en och annan hålväg.

Åter en mycket fin vandring där det endast var #9 som ställde till det och jag blev tvungen att skriva en DNF. Men höjdpunkten under denna tur var givetvis att besöka mossen där liket efter ”bockstensmannen” påträffades 1936. Kläder och föremål som också hittades i mossen visade att det var lämningar efter ett medeltida mord som påträffats. Spekulationerna kring vem det var och vad som hände är givetvis många. Troligen går denna mordgåta inte att med säkerhet lösa, men det behöver inte vara något dåligt då det är nyttigt att pröva olika idéer, testa nya metoder och söka nya källor.

När sista burken i serien var loggad begav jag mig tillbaka mot parkeringen där Rulle T väntade på att få rulla i väg igen. Turen gick på småvägar mot serien Åkullafiske där jag tänkte få användning för mitt spö igen. Den första cachen hittades efter en stunds letande och kunde även lyftas ned ur sitt träd och signeras. Men när jag kom till den andra cachen så visade det sig fattas en dryg halvmeter mellan spöts spets och cachen, trots att de 7 meterna spö var förlängt med Hallén med uppåtsträckta armar. Även den tredje cachen var lika högt placerad, detta gick inte bra! Det var lika bra att avbryta denna vandring, köpa ett nytt längre spö och återkomma.

Högt, högt upp satt cachen….

Lyckligtvis var det inte någon burkbrist i området, bara några kilometer bort fanns en alternativ vandringsrunda Älvasjön runt. Rulle T fick sällskap av en skogshuggare (!) och tycktes nöjd med detta så jag tog ryggsäcken och gav mig ut på vandring.

Det visade sig vara en riktigt trevlig runda med en del mycket kreativa gömmor. Vid #12 visade det sig att gömman var såpass kreativ att jag tvingades telefonera till en livlina!

Akta dig för cacheväktaren!
En av traktens invånare som undrade vad jag höll på med!
En av alla trevliga cachelösningar i denna serie!

När jag nått fram till den sista cachen blev det en sista fika innan det var dags att kliva in i Rulle T för färd hem mot cachingbasen. Vilken fantastisk dag detta blev, många sevärda platser, vacker natur och ett strålande väder, över 32 000 steg och 23 kilometers vandring samt inte minst 52 burkar loggade.