Historiska Tölö

Lördagen bjöd på ett kortare besök i trakten av Kungsbacka, närmare bestämt Tölöområdet och en vandring till bland annat några av områdets historiska platser. Med Rulle T, som under gårdagen passerade den första besiktningen utan anmärkning, gick färden söderut. Snart nåddes den planerade parkeringen vid traktens sjukhus och därifrån utgick dagens lilla vandring.

De första burkarna som loggades ingick i serien ”Stadspromenaden” och nr 810 loggades i rask takt. Därefter tog jag mig an ALC rundan ”Intressant historia i Tölö” och det blev en fin vandring i det landskap som i dag uppvisar en ganska modern kyrka och en kyrkby men där det funnits järnåldersgravar, en bosättning och en stavkyrka under tidig medeltid. Informationstavlan hade inte något med ALC rundan att göra, men nödvändig att titta på! Därefter tog jag mig vidare för att studera en pandemis härjningar.

Vid traktens kolerakyrkogård loggades ett av delstegen och jag tog mig sedan upp i skogen för att även leta upp den traditionella cachen Tölöskogen. I samband med denna avstickare träffade jag även på ett par av skogens invånare.

Kolerakyrkogård

ALC rundan förde mig nu åter in i bebyggelsen där det givetvis även blev några burkar utmed vägen mellan delstegen. Det sista digitala delsteget förde mig uppför en lång trappa. Lyckligtvis skulle inte alla trappstegen räknas, bara sista etappen. Här uppe söktes även efter ytterligare en traditionell burk, men det slutade tyvärr med en DNF. Bättre gick det när jag efter en liten promenad nådde ALC rundans bonus.

Färden gick nu söder ut, passerade Rulle T på vägen men han fick stå kvar och vila sig. Det blev ytterligare några i stadspromenadsserien, tyvärr ytterligare några DNF:er, och tre ”Hammerös små gröna kullar” innan det var dags att avrunda denna korta förmiddagsutflykt.

Vy över Kungsbacka