På vägen söderut

Måndag morgon gick färden söderut med Rulle T för några dagars semesterresa i Skåne. Det första stoppet gjordes i Olofsbo – Glommen området, strax norr om Falkenberg. Där hade jag planerat att gå två ALC rundor och även plocka några av de traditionella cacherna i området. Vädret var inte det bästa, hård vind och tilltagande regn – enda fördelen med detta väder var att det dämpade mugglarnas aktivitet!

Trots vädret fullföljdes båda rundorna med tillhörande bonusar samt ett antal extra burkar hittades dessutom. Men blöt var jag efter detta besök, rejält blöt…

Kläderna hade knappt hunnit börja torka under den korta färden mot Falkenberg där jag åter fick kliva ur Rulle T och börja gå ute i regnet igen. Även här fanns fler ALC rundor, två av dessa klarades av denna dag, medan den något längre rundan inte lockade i regnvädret! Även den virtuella cachen Otterdahls torn blev loggad. När jag ändå gick runt i staden passade jag på att besöka Falkenbergshus, resterna av en borganläggning från sent 1200-tal belägen vid Ätrans strand. I det rådande vädret blev det dock inte något långvarigt besök.

Jag var nu om möjligt ännu blötare än tidigare, började tro att vattnet träng igenom även yttre hudlagren… Det var skönt att återvända till Rulle T och fortsätta resan söderut.

Falkenbergshus

En varm vind mötte mig när jag klev ur Rulle T på det lilla torget i Laholm, jag hade tydligen lämnat den regniga norden och nått söderns värme! I centrum gick jag ytterligare två ALC rundor med bonusarna ”Konst i Laholm” och ”Tur i Laholm”. Då parkeringen på torget var tidsbegränsad, men gratis, så blev det en kortare förflyttning till den tredje ALC rundan som inte hade någon bonus, men här var bonusen att den gick kring det gamla slottet Lagaholm, en något äldre anläggning än den som nyss besöktes i Falkenberg. Åter vaktades här en vattendrag, Lagan, både floden och landsvägens passage över ån.

När jag såg kraftverksdammen väcktes minnen från ett helt annat slags äventyr långt innan geocachingtiden, nämligen en seminariegrävning jag deltog i som ung student vid Karseforsen då vi grävde en stenåldersboplats!

Nu rattades Rulle T mot inlandet och ett område strax söder om Hässleholm, slottet Hovdala. Ni kanske nu börjar förstå temat för denna semesterresa, cacherna som valts ut låg i de flesta fall i områden där det fanns historiska platser att beskåda. Vid Hovdala fanns ytterligare en ALC runda med tillhörande bonus. Det blev en intressant vandring kring slottet, även ett perfekt ställe att äta lite av matsäcken och stärka sig inför dagens sista etapp.

Sent på eftermiddagen nådde jag fram till platsen som skulle bli min tillfälliga cachingbas under tre nätter, den gamla gästgiverigården i Sjöbo. Efter att jag etablerat mig där blev det även en kortare promenad i närområdet för loggning av På spåret #29 samt Villa 15. Därefter lite vila och en blick på planeringen inför tisdagen.

Ståndsmässig cachingbas!