Kommunjakten inleds…

Efter frukost på gästgiveriet i Sjöbo skulle dagens tur på vägarna i södra Skåne inledas. Dagens resa skulle givetvis föra mig till ett antal historiska platser men det var också inledningen på att äntligen få loggat kommunerna i Skåne. Totalt saknade jag vid resans inledning hela sju kommuner utmed sydkusten, dessa vita fläckar på geocachingkartan hade jag nu förhoppning om att kunna sätta lite färg på!

Utgångsläget när det gäller loggade kommuner i Skåne före årets resa.

Det tog inte lång tid att nå Tomelilla där jag skulle inleda dagens burkjakt vid traktens folkhögskola, som låg behagligt öde vid denna tid på året. Men jag började med att gå ned till en nedlagd järnväg som numera används av turister på dressiner, men några sådana syntes inte till vid 8-tiden på förmiddagen, så cachen På spåret #1 kunde letas fram utan problem. Därefter blev det en kort ALC runda på tre steg innan jag tog Rulle T bort mot kyrkan där även den traditionella cachen Tomelilla kyrka loggades. Därmed var dagens första ny kommun loggad och jag fortsatte mot nästa.

Strax innan centrala Simrishamn hittades en stor och gratis plats åt Rulle T och jag kunde bege mig ut på jakt i denna ganska speciella stad med låga hus och många smala gator. Två ALC rundor skulle avklaras, varav en bonus, det blev givetvis en och annan traditionell burk loggad dessutom.

När även denna kommun var säkrad genom ett antal loggar rullade jag vidare ut från staden och ut mot ett större herresätet på landsbygden, Glimmingehus. Där fanns endast en cache, och det var fortfarande inom Simrishamns kommun, men det var inte huvudsyftet med besöket här. Det var givetvis att äntligen får se denna plats vilket Rulle T nu gjorde möjligt. Det var dock många kusiner till Rulle T på plats när vi anlände, riktigt trångt, men en liten yta hittades och jag kunde logga cachen Glimmingehus P&G innan jag begav mig in på en rundvandring på slottet, en av dagens verkliga höjdpunkter.

När jag kom ut från slottet var parkeringen än mer välfylld, liksom vägen till området! Det var knappt att det gick att köra ut, ändå såg jag flera som försökte köra in med husbilar i den större storleken, men jag kom ut innan blockaden blev fullständig och jag kunde bege mig mot nästa historiska mål, som även skulle bli dagens tredje kommun, Ale stenar i Ystads kommun.

Även här fanns det horder av mugglare som ansamlades vid den avgiftsbelagda parkeringen, sedan var det en regelrätt massvandring upp mot stenarna. Jag hade dock vissa ”stopp utmed vägen” då det gick en ALC upp till fornlämningen samt att det fanns en runda med traditionella cacher att logga dessutom. Alla dessa hann jag inte med då parkeringstiden var begränsad till 2-timmar vid denna tid på året, vilket man kan förstå med tanke på besökstrycket här! Jag fick dock några loggar säkrade och även bonusen till ALC rundan, samt en rundvandring kring skeppssättningen.

Dagens mål var därmed avklarade och jag återvände mot Sjöbo där det blev en eftermiddagsrunda bland burkarna inom gångavstånd från den tillfälliga cachingbasen och givetvis lite middagsmat innan det var dags för en blick på morgondagens plan och lite vila efter en intressant och framgångsrik dag.