Slott, sill och sång

Den tredje dagen på min ”skånska resa” skulle fyra nya kommuner säkras på geocachingkartan, alla så långt som möjligt förenade med besök på historiska platser. Från den tillfälliga geocachingbasen i Sjöbo styrdes Rulle T mot Svaneholms imponerande slottsanläggning med rötter i 1500-talet. Men det är nog ändå Rutger Macklean och hans skiftesreformer som slottet och godset är mest känt för. Godsherren själv med sin trogna hund fanns givetvis avbildade utanför slottet. Jag fick en fin tur kring slottet när jag gick en ALC runda samt loggade bonusen och de traditionella cacherna Rökhuset samt Jul i Skåne 2020 #8 – Högstubbe. Ett mycket givande besök som genomfördes innan turistmugglarna hunnit anlända. I och med dessa loggar var Skurups kommun avklarad och jag fortsatte färden.

Det tog inte lång tid att färdas över till Svedala och där kastade jag mig handlöst in i ytterligare en ALC promenad. Svedala skulle dock visa sig bli en prövning. ”Rundtur i Svedala” inleddes på normalt sätt men vid andra delsteget skulle en liten skylt letas upp, men trots ett mycket långvarigt sökande hittade jag inte något med en bokstav och tre siffror. Jag beslutade att ge upp denna ALC och gå vidare mot närmaste traditionella, där inledde jag sökandet men fick se att den var tillfälligt avstängd, så jag gick vidare…. Lite längre fram skymtade området där cachen Mitt gamla Svedala # 11 – Marknadstorget skulle finnas. På torget fanns ett antal bänkar och på en av dessa satt en ensam mugglare, inga andra människor syntes till. Mugglaren var av det slag som kan sitta i timmar och bara titta på andra, och det gjorde han, redan när jag närmade mig torget följde han varje steg jag tog. Förutsättningarna att leta efter en cache under denna mugglarbevakning var givetvis obefintlig. Sist på min lista över cacher inom ett nära område kring parkeringen var Åbjörn Andersson (”Gjuteriet”). Där blev det äntligen framgång och därmed blev det blott en cache loggad i denna kommun, men det räcker ändå trots allt.

Enda loggen i Svedala!

Målet var nu att färdas till Vellinge kommun, närmare bestämt till Falsterbo och Skanör. Det är platser som brukar kunna logga många mugglare, inte minst av det slaget som gillar att bada, men i dag var det blåsigt och lite småkyligt så det fanns mycket gott om plats för Rulle T även om jag inte ställde honom vid cachen Rulle P, men det blev den först loggade i den nya kommunen.

I området fanns ett antal traditionella cacher samt en ALC runda, utan bonus. Ett viktigt mål var att besöka Falsterbohus med tillhörande cache som i sig är historisk då den lades ut 2002, samt den medeltida kyrkan, med tillhörande cache, för att få en uppfattning om det medeltida Falsterbo som till stor del ligger begravt under sanddynorna invid kyrkan.

Drygt fyra kilometer bort ligger Skanör, även det en plats med medeltida historia som tillsammans med Falsterbo höll stora marknader där sill såldes genom Hansans nätverk ut i Europa. Flaggorna utanför rådhuset vittnar om sillens ständiga närvaro i området! Jag passade även på att se på den medeltida kyrkan och lämningarna efter Skanörs borg, med tillhörande cache.

Den sista kommunen som nu återstod på den skånska kartan var Trelleborg, så gps:en ställdes in mot målet – och det var givetvis en plats med historia – trelleborgen i Trelleborg.

Borgen kan verka svår att komma in i, men portarna var öppna och vallen var inte ens till hälften återuppförd – att återuppföra hela skulle medföra en del rivningar i staden! Här gick jag en ALC runda ägnad att visa borgens historia samt loggning av den fysiska bonuscachen. Det blev en grundlig rundvandring där jag beskådade utgrävningen och hade ett längre samtal med personalen vid anläggningen för att få lite mer fördjupad information om vad som hittats vid utgrävningarna. Bland annat berättades det att vägen genom borgen, i dag en gata i staden, hade en ålder av hela 2600 år och var därmed betydligt äldre än borgen. Denna väg kan ha varit en handelsväg som sträckte sig bort mot Uppåkra (dit vi kommer i nästa berättelse från resan) och vidare norrut. Efter detta ganska långa besök blev det en matpaus innan jag kunde bege mig ut på lite bonuscaching vid landets sydligaste punkt.

Det fanns ett ganska gott bestånd av burkar i trakten, främst lockade ALC rundan med bonus samt den virtuella cachen, men givetvis blev det även ett par traditionella också. ALC rundan förde mig bland annat till Smygehuks fyr – där även cachen Fyren loggades, det blev även ett besök högst upp för att beundra utsikten.

Men när jag skulle gå ut mot den udde som skall vara landets sydligaste möttes jag av höga staket och personal som undrade om jag skulle gå på allsången! Nej, hemska tanke, något sådant ville jag inte vara med om! Men jag blev upplyst om en alternativ väg och jag tog mig runt, allt medan det pågick diverse sångövningar på den stora scenen som byggts upp. Det sista delsteget i ALC rundan kunde loggas och även det obligatoriska fotot för den virtuella cachen avklarades. När jag höll på med att räkna bultar för att svara på sista ALC frågan kom jag i samtal med två andra geocachare, från Frankriken, LeGim och Okapi81, en trevlig överraskning!

I bakgrunden ser du de två franska geocacharna, kvinnan i blått och mannen med glasögon. Här var det mugglartätt så det kom nästan alltid någon i vägen, så som vi ser ett exempel på här. (och då menar jag inte figuren närmast i bild…)

Slutligen var Smygehuksbesöket över och jag hann lämna parkeringen innan den började fyllas med allsångslystna mugglare. Efter en riktigt lyckad cachingdag där nu samtliga skånska kommuner var avklarade rullade jag nu tillbaka mot Sjöbo för en sista natt innan hemfärden.