Vägen norrut – Uppåkra, Borgeby & Harplinge

Efter frukost lämnades Sjöbo för hemfärd, men trots att alla kommuner nu var ”loggade” så fanns det mer att göra, inte minst skulle ytterligare ett antal historiska platser (med cacher) besökas. När Uppåkra ännu låg fridfullt utan några turister anlände jag till platsen. Några meter från Rulle T loggades Plingan’s Kyrka: Uppåkra, utmärkt att få loggat denna när det inte var några andra i området. Därefter gav jag mig på att hitta svaren på alla de frågor som behövde besvaras för den virtuella cachen, Uppåkra – Ett maktcentrum under järnåldern. Jag fick under rundturen en god inblick i de upptäckter som gjorts på platsen under de senaste årens undersökningar. Detta är verkligen en fantastisk plats att besöka! Svaren på frågorna skulle bilda en e-post adress som skulle generera ett automatiskt svar, mailet gick iväg, men något svar kom aldrig. Återstår att se om det var något som gick fel i mina svar eller ej. Har dock en god fotodokumentation kring besöket och på i stor sett alla informationsskyltar.

Från Uppåkra gick färden vidare till Borgeby, en plats som stått hög på min lista på platser att besöka i regionen. Det är på många sätt en mycket speciell plats. Där finns en tornbyggnad från 1500-talet, hårdhänt ombyggd under 1800-talet, men som från början troligen hade till uppgift att bevaka Lödde å. Strax intill finns byggnader från 1200-talet och framåt. Samtliga dessa står inom en stor rund cirkel vilket har visat sig vara en trelleborg från 900-talet! Nästan som en bisak loggades även cachen Borgeby Kyrka.

När jag sett mig mätt (nästan) på denna plats åkte jag vidare mot kusten för ALC rundan ”Gamla Bjärred” och dess bonus. Det blev en intressant promenad i området, även ut på den långa bryggan, som höll på att bytas ut mot en ny som byggdes intill. Därifrån var det en fantastisk utsikt mot Malmö och Öresundsbron. Det fanns även ett par traditionella cacher, en i början och en i slutet av bron, men här var det rikligt med mugglare på olämpliga ställen så dessa cacher fick tyvärr lämnas ologgade.

Nu var det dags att lämna Skåne och färden gick norrut på motorvägen som var synnerligen vältrafikerad denna dag, inte minst av långtradare. Det var då skönt att lämna stora vägen om komma till det grönskande Harplinge för resans sista ALC runda, ”Harplinge kyrka” med tillhörande bonus. Rundvandringen skedde på den fantastiska kyrkogården, det var faktiskt mer av botanisk trädgård än kyrkogård! Mängder av exotiska växer och en otrolig grönska, har ni vägarna förbi denna plats, missa den inte! Ute vid parkeringen passade jag givetvis på att även logga den traditionella cachen Harplinge Kyrka. Området erbjuder ganska många cacher, hit kan jag tänka mig att återvända för en lite längre vandring! Men denna dag nöjde jag mig med ALC+bonus+trad, sedan var det hög tid att klara av den sista etappen hem mot cachingbasen efter en fantastisk ”skånsk resa”.