Till björkarnas ö

I gryningen rullade jag ut ur den underjordiska bunkern med Rulle T. Gps:en var inställd på en plats västerut på den stora skärgårdsön Hisingen. Dagens första uppdrag var lite spökjakt i Arendalsområdet samt loggande av lite ströburkar. Solen hade redan klättrat en bit upp från sin sovkammare när jag anlände till P-koordinaterna och det verkade bli ännu en strålande påskdag. På vägen ut mot spöket stannade jag till vid några buskar och mindre träd och där hittades snart In memory of puluh papat jam.

Ute vid fyren väntade sedan det hiskeliga fyrvaktarspöket… Men solen tycktes ha skrämt bort spöket så jag kunde logga i lugn och ro och sedan fortsätta bort mot två närbelägna cacher.

Vid den första av de två cacherna, Stopp stanna!, blev det dessvärre en DNF. Såg ut som om bommen över vägen var utbytt. Bättre gick det ett kort stycke bort vid Kyla. Hela området var inledningsvis ockuperat av bevingade gäss från Kanada, men dessa kördes effektivt bort, dock var gänget uppenbart missnöjda med att jag kom och störde mitt i frukosten. Den korta rundvandringen i området avslutades sedan med Bike house, perfekt dag att logga denna då inga cykelmugglare var i området.

Flyg hem till Kanada!

Nu var det dags att återvända till Rulle T och åka ut mot Lilla Varholmen och färjan över till Björkö. Det blev en kort tur med Gullbritt. Färjan var inte direkt tungt lastad på vägen över!

Vandringen över ön började med Östpromenaden och dess första burk. Denna östliga promenad har åtta cacher, dessutom passade jag på att logga Suddeviken, av samma CO som slingan. Vandringen och loggandet av burkar gick med god fart utmed denna sträcka.

När östpromenadens sista burk loggats blev det en kortare transportsträcka över mot den västra kusten. Där tog jag mig an Björkös bomb, ofta har den beteckningen använts för att beskriva stora mängdpubliceringar av cacher. Men i detta fall har cachenamnet en annan och mer explosiv förklaring! CO skriver följande i cachebeskrivningen:

På kanten av dagbrottet finns lämningarna av en bomb uppställda för allmän beskådan. Ryktet gör gällande att bomben fiskades upp i närområdet och mer än så vet jag inte i dagsläget.

Efter denna lilla avstickare var det dags att börja loggandet av Västpromenaden, och denna slinga påbörjades bakifrån med cache #6 i serien.

Här fanns några lite svårare cacher där letandet drog ut på tiden, men samtliga hittades. Därtill fanns det ytterligare några cacher utanför serien. Den plats jag var mest intresserad av att se närmare på var givetvis Trankokeriet. Lämningarna som fanns på platsen är modernare än 1700-talet, men det utesluter inte att platsen användes under det Stora Sillfisket, men den kan ha återanvänds under det sena 1800-talets sillfiskeperiod. – Det blir till att försöka spåra platsens historia! Den information som finns på nätet är tyvärr inte så utförlig.

En plats med lite kortare historia är ruinerna efter minkfarmen. Där var tydligen aktivitet i form av stallverksamhet ända fram till 90-talet. Jag gjorde mitt sökande allt för svårt och tog mig in i den bräckliga ruinen, något som visade sig vara onödigt. Men nog skall man väl alltid riskera livet för en cache?

Burk efter burk klarades av, även Tippen, som jag fruktade skulle bli svår då den var gömd i ett ”stenrikt” område, men det gick förhållandevis snabbt att hitta cachen. Det var sista cachen på ön och jag hann sedan med färjan över till Hisingen med en minuts marginal!

På Lilla Varholmen hade jag två ologgade burkar och beslutade mig för att dessa skulle letas upp innan återfärden mot geocachingbasen. Lilla Varholmen #1 hade tre DNF loggar, men när jag kom fram till nollan såg jag omedelbart den stora flata stenen som hinten talar, under den burken.

Nog fanns det en burk här!

Stärkt av detta gav jag mig iväg över klipporna mot Lilla Varholmen #3. Den bjöd på lite mer motstånd, men efter en kortare ”fruktstund” återfick geocaching-blicken sin skärpa och även denna, dagens sista cache kunde hittas och loggas. Nu blev det hemfärd med Rulle T efter en mycket framgångsrik cachingdag i strålande påskväder. Förutom alla hittade burkar blev det även 17 kilometers vandring till motionskontot.