I Onsjös fagra skogar

Denna fantastiska Påskhelg måste avrundas på något extra trevligt sätt, tänkte jag under påskdagens kväll. Med gc-kartan framför mig utsågs annandagens mål, lite längre bort än under de tidigare dagarna. Strax före kl. 6 gick färden med Rulle T ut på E45 med dagens första etappmål bestämt till Prästalund och dess hembygdsgård som numera är försedd med en ALC runda, ”Prästalunds hembygdsmuseum” med tillhörande bonus. Det var några år sedan jag var i Prästalund senast, det var 2008 när cachen Prästalunds hembygdsmuseum loggades. Både virtuella steg och den fysiska slutburken klarades av i ett högt tempo och snart var jag ute på vägen igen, next stop Lilla Edet.

ALC rundan i Lilla Edet förde mig till helt andra miljöer än vid det förra stoppet, nu var det ”Lilla Edets Street Art” som var temat. Det var lugnt och stilla i området och jag kunde snart klara av de olika delstegen. Bonusen låg oväntat långt bort, så det blev till att anlita Rulle T.

Snart var jag ute på E45 igen och rullade vidare mot det gamla säteriet Onsjö, numera högkvarteret för en golfklubb. Vid entrén anslogs det att banan var stängd – bra tänkte jag, då blir det färre mugglare i området och gott om plats på parkeringen!

Anledningen till mitt besök var givetvis att det kommit ett antal nya cacher i trakten samt hela tre ALC rundor. Redan vid parkeringen började ALC rundan ”Onsjö Golfklubb”, med tillhörande bonus. Det var extra intressant att bekanta sig med de äldre byggnaderna och lite om säteriets historia.

När jag sedan rörde mig vidare in på golfbanans område var det givet att cachen Välkommen till Onsjö skulle loggas! Därefter påbörjades ALC rundan Pilgrimsleden, som visade sig vara ganska lång. Bonusen loggade jag faktiskt sist av alla dagens burkar. Vid kapellet hade jag lite oväntade problem, så går det när man inte ser skylten, men CO gav snabb hjälp!

Därefter gjorde jag en avstickare bortåt vägen för att logga några burkar till. Det fanns även flera intressanta platser att se utmed vägen. Sundsbergets gravfält visar att bebyggelsen vid säteriet har gamla anor, där skulle det också finnas en cache men den var borta och cachen tillfälligt avstängd, men jag gjorde ändå ett besök.

Gravhögarna har en fantastisk utsikt!

Det blev tre burkar loggade utmed vägen och en som jag fick lämna då jag inte hade rätt redskap med mig. Men jag fick å andra sidan se socknens gamla kyrka, Naglums kyrkoruin, ursprungligen uppförd under 1300-talet. Det var en stor anläggning, en folkrik byggd, åtminstone fram till digerdöden.

På väg tillbaka mot säteriet och fortsättningen på ALC rundan såg jag två personer nära kapellet, uppenbarligen med samma huvudbry som jag hade haft. Givetvis gick jag fram och hälsade, det var lipk, vi skulle träffa på varandra flera gånger under dagens vandring! ALC rundan slutade vid den närbelägna slussen. Där började också en ny ALC runda, dock utan bonus, som gick utmed själva slussanläggningen. Givetvis skulle även den loggas.

När jag klarat av det sista steget kommer en kvinna med hund, hon känner igen mig medan jag stod med ögonen riktade mot mobilen för att skriva loggen. Det var Molly99 som var ute på promenad, vi fick en trevlig pratstund innan jag rörde mig vidare utmed kanalens vatten bort till Gustafs Slussar. I det strålande solskenet var den historiska slussen en plats som lockade mig att slå mig ned och äta min medhavda lunch, klockan var ju ändå tolv, så det var hög tid.

Det fanns till och med bänk och bord att slå sig ned vid.

Stärkt av lite mat gav jag mig nu in i skogen för att fortsätta burkjakten. Det visade sig finnas flera nya timmervägar som jag inte hade med på kartan. Bitvis var det sommarväg, bitvis vinterväg! När jag som bäst höll på att leta efter Kraftledningen hörde jag någon som ropade från timmervägen, det var CO själv, bodil54! Åter blev det ett trevligt geocachingsamtal, och jag fick veta att det kan komma ut fler burkar i området – kan bli anledning att återvända alltså! Därefter fortsatte jag vidare på vägen men den tog (lyckligtvis) slut och jag kom ut i skogsmarken och fick en fin runda i natur och en del övergivna äldre bosättningar.

Nu närmade sig klockan 15 och jag beslutade mig att lämna området som låg på andra sidan infartsvägen till golfklubben till nästa besök, det skulle ta lite för lång tid att rensa även där och tillsammans med eventuellt nya burkar i området skulle göra det väl värt ett nytt besök. Jag avslutade dagens burkjakt med bonusen till Pilgrimsleden och därefter hemfärd med Rulle T. På geocachingkontot kunde 26 fysiska burkar och 25 ALC steg föras in, på motionskontot 23 kilometers vandring i strålande vårväder – det har nog varit en av de vackraste påskhelgerna på mycket länge!