Natur & kultur på Mösseberg

Det blev en ganska kort körning med Rulle T från platsen för nattens övernattning till parkeringen uppe på Mösseberg varifrån dagens vandring ute i naturen skulle inledas. Jag såg fram emot att slippa asfalten och få komma ut på stigar och i skogsmark denna söndag även om väderprognosen inte såg så lovande ut. Men jag hade utrusning i beredskap att klara även lite regn givetvis. Närmast parkeringen fanns en slinga av cacher betecknade Burma, Hallastigen och Solstigen. Det var en del mugglare ute och motionerade på de bitvis ganska breda stigarna. Denna typ av anlagda stigar för att inte säga vägar ute i naturen brukar friluftsforskare ofta säga används och gillas av urbanister, medan de som inte gillar denna sorts tillrättaläggande betecknas purister (ansluter mig till de senare). Men lyckligtvis skulle jag snart komma ut på helt andra former av stigar! Men i detta område med anlagda moderna stigar fanns det lite historia att studera. Majas stuga, inte bara en cache utan en historisk plats ”Här låg Majas stuga, ensligt på kala berget. Maja omkom i en svår snöstorm, den 4 december 1879, på väg hem till sin stuga. Fattigt folk hade det knapert, men de älskade friheten och oberoendet av andra”, berättar skylten som skall vara ”en avskrift från den gamla lappen”, vad det nu betyder! Slutsatsen som anges på skylten kan diskuteras, men det tänker jag inte tynga texten med idag.

Jag rörde mig nu i rask takt genom skogsområdet, passade på att logga Slutet Gott 2012!, innan jag nådde fram till trakten av Bergsjön där det blev lite påskfirande (!), Påsk #1 och #2. Jag gick därifrån mot norr och den stora, för att inte säga mycket stora fornborgen, Mösseborgs fornborg, Kung Albrekts skans, Margaretas skans eller Träleborgen, det senare är även beteckningen på en ALC runda med tillhörande bonus. Vägen dit gick på småstigar och uppifrån började det nu falla allt fler regndroppar så det blev till att ta på ett extra lager med vattenavvisande yta. När jag kommit ut ur skogen möttes jag av ett öppet område där en hel del av anläggningens vallar var synliga.

Det blev en mycket fin runda kring borgen, som enligt en av informationsskyltarna kan vara mycket gammal. En datering av den avbrända ytan under en av vallarna har gett en C14 datering på 3000 år f.Kr. I så fall kanske det inte rör sig om en borg utan någon annan slags anläggning. Besöket här blev dagens höjdpunkt, givande och tankeväckande.

Utsikt från ”borgen”.

Från borgområdet gick nu vandringen söderut på stigar som passade en purist.

Det blev väl över en kilometer innan jag åter nådde fram till några burkar. Vid cachen Proviant trodde jag nästan inte att det skulle finnas någon cache kvar. Överallt i omgivningen hade stora skogsmaskiner härjat. Men till min stora förvåning och lättnad hade cachen skonats!

På slingrande stigar och via ett flertal cacher letade jag mig nu mot Vråhålan och dess två ALC rundor med tillhörande bonus 1 och 2 samt ett antal traditionella cacher. Det hade tagit tid att nå hit och jag insåg att allt i området inte skulle kunna loggas så jag koncentrerade min jakt till cacherna invid ALC rundan. Det blev en mycket fin tur i riktigt vild natur, rovfåglar ropade mellan träden och ett par råbockar utkämpade ett våldsamt krig en bit bort. Det kändes som skymning, men så sent var det inte, mörkret berodde på att en tät dimma spred sig genom skogen och under vandringens andra etapp så var utsikten borta från platsen där det skulle finnas utsikt.

När alla ALC steg med bonusar var avklarade var det dags att inleda återtåget mot Rulle T som stod parkerad på andra sidan Mösseberg, dryga 4 kilometer bort. Det kom att bli en ganska ordentlig promenad även denna dag på 29,7 kilometer, 30 loggade burkar och dessutom 15 loggade ALC delsteg. Men nu fanns inte mer tid att ägna Falköping och Mösseberg, dags att köra hem mot cachingbasen efter en givande helg med många slags fina upplevelser.