Av Skara får vi inte nog!

I Skara var vi förra veckan, som minnesgoda läsare säkert känner till, så när förslaget om att åka till Skara på lördag dök upp som en idé kunde det kanske verka något fantasilöst. Så hade det väl också varit om inte förslaget innehållit ganska mycket burk att besöka! Vi, det vill säga team H J T (Hallén, Jsson, TMR68), rullade därför åter mot inlandet och Skaratrakten. Turen började i cirklar kring centrum, både i industriområden och ute på den idylliska landsbygden.

Viktigt att veta…
Här kunde man få vatten!
Folkparken var stängd, men burken var ändå loggbar.

En av dagens intressanta platser med en rik historia att berätta var ”Tempelbacken”, en domarring på en fint formad kulle. På informationsskylten berättas att ”platsen Tempelbacken kallas också ”Götarnas gamla tingsplats”. Enligt traditionen är Götala strax öster om Skara platsen för alla götars ting. Ursprunget till detta fantasilockande namn får vi aldrig säkert veta. Ändelsen -ala i Götala kan dels komma från gotiskans alhs som betyder tempel eller från fornsvenskans al som betyder ås”.

Tempelbacken
En pastoral idyll….

Nu väntade en mindre promenad i ”Axvall Naturområde” och dess serie med final-myst. Burkarna ligger inom Vingängen som också är ett gammalt kulturlandskap med många lämningar från stenålder och framåt. Det finns även gravar i form av stensättningar, åkerterrasser, odlingsrösen och stensträngar. Inom naturområdet finns också flera stora ekar, åtta av dem är grövre än 1 meter i diameter i brösthöjd och får därmed kallas för jätteträd.

Stenbord, är vi i Narnia? I så fall, vem är det som skall offras? !!
En bisak…

Turen var framgångsrik även om det såg dystert ut vid en av burkarna så lönades sig ihärdigheten och den kunde hittas, därmed också finalen i serien.

Skall vi anfalla?

I centrala Skara var det inte helt lätt att ta sig fram denna dag. Vägar och gator spärrades av för ett cykellopp. Vi såg dock ganska få cyklister, nästan fler funktionärer. De tävlande mötte inte heller några stora folkmassor då Skaras gator låg övergivna denna dag, med undantag för funktionärer som dirigerade trafiken. Vi tog därför flertalet cacher i centrum till fots. Några DNF:er blev det tyvärr här också, men nu är ändå Skara centrum ganska välstädat.

S:t Nikolaus församlingskyrka. Den första kyrkan på platsen fanns här redan under 1100-talet. Efter flera om- och återuppbyggnader revs kyrkan efter reformationen och återupptäcktes först 1879.

Vi lämnade nu åter de tätbebyggda delarna och sökte oss ut på landsbygden och ”Landsvägsrundan”. Det innebar bil-caching, om än med en del turer ganska långt från vägen vid några av burkarna.

Inga getingar här, bara spik.

När vi ändå var ute på tur passade vi på att undersöka ”Spikgatan”. Mest spännande utmed denna väg var nog en av skyltarna där cachen var granne med ett getingbo – invånarna var inte så vänligt sinnade….

I vilket land är vi egentligen?

Det var inte så mycket vandring under denna dag, men vi skulle få en liten tur då vi besökte serien ”Skogsmyran”.

Vi fortsatte energiskt att leta burk och timmarna försvann snabbt, så som de brukar göra under en geocachintur. Mot slutet av dagen kom vi fram till ett område där skoggshuggarmugglare gått hårt fram.

Här kan cachen inte ha överlevt!

Men, det hade den! En av de få ”pinnar” till träd som stod kvar visade sig vara burkens hem, otrolig tur!

En av dagens höjdpunkter var besöket vid multin ”Brakelund gravfält” och det imponerande fornlämningsområdet. Under järnåldern begraves människor här under dryga 800 år vilket avsatt många spår, 7 domarringar, 12 skeppssättningar, 4 resta stenar, en hög, 2 kvadratiska och en rektangulär stensättning. Dessutom finns inom gravfältet rester av två vägsträckningar och forntida åkerytor. Alltid att besöka platser som har många lager från olika tider synliga.

Efter en del räknande av träd(!) hittade vi rätt och kom till multins final. Men nu började tid och dagsljus ta slut, trots att vi befinner oss i en ganska ljus del av året.

Vi avrundade med ”Lindärva kyrka” som låg invid en vacker kyrkobyggnad med rötter i 1100-talet. Läs mer via denna länk till Kringla.

Efter en lång dags burkletande avslutade vi loggandet och lämnade Skaratrakten vid 22-tiden, då med 105 nya burkar till geocachingkontot och knappa två mil i promenader att sätta in på motionskontot.

Lindärva kyrka

 

1 kommentar

  1. Ja Skara är säkert intressant, jag hade ju lumparkompisar som bodde i Skara som åkte hem varje helg. Man hade väl en eller två fria resor per månad i början av 70-talet, så dom fick betala biljetten själva varannan gång. Det var billigare att lösa biljett från Göteborg till Skövde men kliva av i Skara än att lösa biljett till till Skara.

    Ja slättlandet är intressant ur många aspekter. Själv håller jag på att lägga ut en cykelvägscacheserie mellan Dalsjöfors och Ulricehamn. Här råkade jag se ”Russekullen” – enligt fornsök så ligger kung Russe begravd här. Det verkar som Kung Russes största bedrift var att slå ihjäl kung Fogel. Givetvis får man inte lägga en cache i ett fornminne, särskilt inte kungagrav. Men efter litet irrande på platsen gav jag upp – jag hittade inte denna kulle men väl hittade utsvultna myggor mig så jag gav snart upp. Ja det fick bli en cache precis utanför det markerade området. Generellt har ju geocachare fantasi i stora mått – t.ex. att skriva en ny FTF-logg på baksidan/stashnoten. Ja – jag tillhör det lilla fåtal som fortfarande har en stashnote i mina cacher, och jag skriver även vem som lagt ut cachen, och vad cachen heter samt datum för utläggningen.
    Jag ser ju att många någorlunda nyblivna cachare samt några som verkligen borde veta bättre bara lägger en lapp i en burk / PET. Vi har de facto ett regelverk som vi förbinder oss att följa.

    Efter att inte loggat några cacher på hela våren i stort sett, så har jag kommit igång litet grand…

    Bästa sommarhälsningar // Ingvar

Kommentarer är stängda.