Geocachingaktiviteten ÖKAR igen

År 2017 såg det sannerligen dystert ut för geocachingen och under rubriken ”Geocaching – en hobby på utdöende?” redogjorde jag för den nedåtgående trenden i Sverige och i ett uppföljande inlägg 2018 med rubriken ”Kris eller nystart för geocachingen?” kunde jag presentera mer data med hjälp av uppgifter som tagits fram av project-gc. Nu när 2018 har lagts till handlingarna är det dags att summera året. Min försiktiga optimism verkar inte ha varit ogrundad, i Sverige var det 2048 fler aktiva geocachare, alltså som loggat minst en cache under året, jämfört med 2017. Även globalt ökade aktiviteten inom geocachingvärlden. Nedan presenteras tre diagram, två för antalet unika personer (alltså gc-konton) som loggat minst en cache i världen och i Sverige i absoluta tal, samt sist ett index där Sverige och världen jämförs.

geocachingaktivitet_2000_2018_index

Nu återstår att se om detta är något tillfälligt eller en bestående återhämtning, det lär finnas anledning att återvända till denna fråga, åtminstone efter nästa årsskifte.

3 kommentarer

 1. Ja om inte annat kan man se att geocacahare är unika personer, alltså inga vanliga soffpotatisar…

  En förklaring till en viss uppgång kan vara att Groundspeak inte skickar så många korkade mail. Men detta motstrids av deras ovilja att att rätta till så man man kan logga TBs i deras egen geocachingapp. Jag kör ju android numera och här uppdateras iallafall inte denna app automatiskt. Jag avinstallerade och installaredae appen från Google Play och fick en 2 nummer nyare version – med samma fel.
  Groundspeaks support säger att om du går in via den vanliga hemsidan så kan du när du editerar en log få upp din lista med innehavda TBs och sedan droppa etc. Jättebra walkaround, men om jag gör detta i google chrome på telefonen så får jag inte upp några TBs när jag går till en nyss lagd foundlog och klickar på pennan.

  Jag får nog försöka använda en annan app.

  men tack för intressant statistik!

  Bästa hälsningar // Ingvar

 2. Det var intressant att se utvecklingen men att endast studera en enda cach per användare blir ju lite tveksamt som underlag för en trendanalys. Hur ser det ut om man lägger till typ 50 , 100 och 500 cacher per år. Det skulle vara riktigt spännande att se. Skulle även vara intressant att se motsvarande utveckling när det gäller andra GPS-baserade aktiviteter.

  1. Det finns tyvärr inte någon möjlighet att undersöka hur många som loggat 50, 100 eller något annat antal än just minst 1 logg per år. Det duger ändå gott som grund för att ge en bild av utvecklingen och tack vare projekt-gc finns dessa uppgifter för alla år. Motsvarande data för andra gps spel är inte så lätt att få fram, det tycks inte vara något som man vill sprida från de företag som organiserar spelen.

Kommentarer är stängda.