Tjoho Tjolöholm

Tjolöholms slott kanske kan vara något, fint kulturhistoriskt landskap och en mängd burkar dessutom. – Slott, muttrade Rulle T, måste jag ha en sån där rustning igen då? Kommer du inte ihåg vad som hände efter turen till Kungälv, vi fick ju inte av oss plåtskalet!

– Lugn, bara lugn, detta är ett modernt slott, möjligen kan vi klä upp oss i smoking och låta en betjänt med vita handskar servera burkarna.

Det senare förslaget blev dessvärre inte förverkligat, men en tur till Tjolöholm blev det och när gryningsljuset började spridas över slottet anlände vi. Det var verkligen hög tid, senast Hallén var vid Tjolöholm var under en tur tillsammans med grodan & fiabus samt MOLN-gruppen 1 maj 2006!

Slottet håller sig med en egen ”skattjakt”, men den valdes bort – vem vill betala för att leta upp QR koder? Mer tilltalande är att hemsidan gör reklam för geocachingen i området, men dessvärre är den sidan inte speciellt aktuell då många av burkarna som det skrivs om inte längre är aktiva.

Dagens första mål var att leta upp cachen Tjolöholmsbomben #6 – Fågelskyddsområde. Vägen dit var nog inte den bästa tänkbara, ser i tidigare loggar att andra verkar ha valt en ännu värre väg dock, men helt enligt traditionen togs stigen tillbaka! Loggboken var mycket våt och inte ens med en specialpenna gick det att skriva något tydligt utan endast rista en runa.

Vy över fågelskyddsområdet.

Vandringen gick ned från höjden och ut mot kusten där en stig följdes bort mot Tjolöholmsbomben #5 – Udden. Hinten var tydlig så det var inte några problem att hitta burken. Det kan nog vara svårare att logga denna en solig sommardag med mycket mugglare på stigen.

Utmed den slingrande stigen gick färden vidare mot Badplatsen, där sökandet dessvärre inte var framgångsrikt. Men en tröst var att se ytterligare en av de informativa skyltarna som berättade om området och hur badstranden såg ut för drygt hundra år sedan.

Varje slott med självaktning har ett spöke, så även Tjolöholm som försetts med ett äkta geocachingspöke, TJOLÖHOLMS SLOTT ”VIRTUAL”. Stegen kunde snart klaras av och avslutas med det obligatoriska fotot.

Ännu lite virtuell caching väntade nu i form av Tjolöholms egen ALC med tillhörande bonus. Det blev en intressant tur, inte minst att få se de gamla arbetarbostäderna. Bonusen hittades sedan utan problem.

Nästa etapp i vandringen kring Tjolöholm inleddes med cachen Tjolöholmsbomben #11 – Promenaden I. Detta var ett lugnt hörn av parklandskapet, den ökande mängden mugglare borta på parkeringen hade ännu inte hittat åt detta håll. Därmed kunde stenmuren lugnt sökas av och burken signeras. Vägen till nästa burk gick runt en åker och över en av de fördämningar som byggts för att skapa mer åkermark, en något lerig promenad. Utmed kustpromenaden plockades sedan även cacherna Tjolöholms promenaden samt Tjolöholmsbomben #13 – Promenaden III. Därefter var besöket vid slottet över och det var dags att återträda hemfärden mot geocachingbasen. Rulle T var nöjd med att slippa rustningen, den hade troligen börjat rosta i dagens lera! Men samtidigt något besviken över att inte se till någon betjänt vid cacherna….