Oregon 650t – några erfarenheter

Oregon650t

När jag var ute på burkjakt vid de stora varuhusen fick jag ett sms om ett paket, det var från geocachen.se och innehöll bland annat en helt ny gps, en Oregon 650t. Dagen efter var det dags för en provtur med den nya maskinen. Jag tog då en promenad från Korsvägen ut mot Majorna för att se om nytillskottet var duglig i fält.

Under denna tur hade jag inte någon annan karta än baskartan inlagd i maskinen och jag måste säga att det är en mycket bra grundkarta som ligger i gps:en, i en tätort klarar man sig riktigt bra med den kartan som följer med.

Displayen är otrolig, har inte haft något som liknar den, skarp och lätt att läsa av. Skärmen är dock mycket känslig och det är lätt att ändra inställningar bara man nuddar vid skärmen!

I grundutförande är gps:en inställd på att byta mellan liggande och stående visning på displayen, det blir snabbt mycket irriterande och inom några minuter hade jag låst skärmen i stående läge för att inte bli fullständigt desorienterad!

Under min första tur låg firmware 2.70 i gps:en, det gjorde att jag upplevde samma fel som även andra märkt, cacher som inte har angiven storlek syns inte, men det rättades till dagen efter då 2.80 kom ut.

Under den första lite längre turen med den nya gps:en ville jag bland annat se hur länge batteriet (den batteripack som medföljer – alltså  Ni-MH 2,4V 2000 mAh) skulle räcka. Det sägs att det skall finnas kraft till 16 timmars användning, men redan efter lite över en timmas vandring hade halva kapaciteten försvunnit! Under denna tur hade jag inte gjort alla inställningar för att spara på batteriet. Men efter att maskinen indikerat halvfullt/halvtomt batteri så dröjde det innan nästa steg nedåt.

Följande dag gjordes en kortare testrunda, då råkade jag ut för att maskinen låste sig och jag var tvungen att ta ur batterierna för att kunna starta maskinen på nytt. Det problemet har sedan inte återkommit.

Ytterligare två lite längre vandringar till Mönlycke och i Lerum skulle komma att fungera väl. Jag hade ställt in alla energibesparande funktioner jag kunnat hitta, ändå tappar den två pinnar (hälften) på indikatorn för återstående batteri på lite under två timmar, men sen räcker kraften ändå till totalt över 7 timmars aktivt cachande. Det återstår att se om samma sak inträffar när jag börjar använda mina egna uppladdningsbara batterier.

Några synpunkter

 • Displayen är utmärkt.
 • Den medföljande kartan är den bästa av denna typ jag sett hittills till en handburen gps.
 • GPS:en startar mycket snabbare än 500-modellen.
 • Vid anslutning till datorn hittas gps:en långt snabbare än för 500-modellen.
 • Det är lätt att hitta funktioner, inställningar och knapparna för loggning, ledtråd med mera är riktigt bra utformade.
 • Den snabba minskningen av batterikapaciteten är förbryllande, men kanske något som kommer att åtgärdas.
 • Ibland har jag märkt att det tar ovanligt lång tid att läsa in ledtrådar / tidigare loggar.
 • Det är ibland lätt, för lätt, att komma åt skärmen och ofrivilligt göra om inställningarna.

Det finns alltså lite att anmärka på, lite barnsjukdomar som dock inte är speciellt allvarliga. Andra användare har märkt att kompassen beter sig märkligt, det är inte något jag har störts av då jag inte har den i kompassläget och när jag har gått med gps:en i geocachingläge har den inte varit sämre än någon annan gps jag har använt på att hitta till målet.

Det finns mycket mer kvar att testa så jag får nog återkomma i denna fråga! Det skall bland annat bli intressant att ladda in större databaser, kan man tänka sig Sveriges alla cacher i en gps…..?

——–

Lite mer att läsa om 600-modellerna:

Garmin Oregon 6xx GPSr Wiki

Oregon 650 tråden på geocaching.se

Oregon 600 felrapport? på geocaching.se

6 kommentarer på “Oregon 650t – några erfarenheter

 1. Hej Hallén! Hoppas att det är bra med dig! Som vanligt är det givande att följa din blogg! 🙂 Jag blev också med en Oregon 650t. Hittills är jag väldigt nöjd trots några upplevda buggar, de rättas ändå med tiden. När det gäller Garmin Recreation Map of Europe V4 så är jag också nöjd och imponerad! Var till Riga nu i början på veckan (ja jag vet, missade Mega med två dagar…) så var kartan ypperlig. Jag tänkte börja jämföra lite kartor. Det är ett långtidsprojekt så det lär inte gå snabbt men jag har påbörjat här:
  http://www.takayama.se/?tag=kartor
  Trevlig helg!
  /Daniel aka D/T

 2. Jag hade ingen lust att vänta på 650:n så jag köpte en 600 i maj. Har använt den en del men inte under några lägre resor ännu. Jag är mycket nöjd med den, men den absolut största besvikelsen är batteritiden. Hade en Oregon 300 innan och den klarade lätt en dags caching. Nu klarar jag mig långt ifrån en dag känns det som. Utan att ha gjort några vetenskapliga tester känns det som batteritiden max kommer upp i hälften av vad dom lovar. Det ska dock påpekas att mina batterier börjar bli lite till åren, så nya fräscha batterier kanske gör att man kan klara en dags caching ändå. Jag fick dock känslan att batteritiden blev bättre när mjukvara 2.80 kom, men det är kanske önsketänkande från min sida. Garmin nämnde inget om någon sådan förbättring…

  När Coloradon kom för en massa år sedan vet jag att det var problem med att vissa enheter drog mer ström än normalt. Har dock inte läst att det ska vara nåot liknande problem med Oregon 6×0.

  Förutom detta håller jag med om att det är en mycket trevlig maskin om än lite buggig. 2.80 var dock ett lyft när man ser alla cacher på kartan. Tidigare gjorde jag om alla ‘not chosen’ och ‘other’ till large i GSAK för att komma runt problemet.

  Jag har faktiskt inte råkat ut för att GPS:en låst sig så att man behövt ta ut batterierna, men vid ett flertal tillfällen har den helt sonika stängt av sig när man valt en cache, gått in i en meny eller liknande. På det hela taget känns det ändå som mjukvaran är bättre än den varit när t.ex. Colorado och Oregon300 kom.

  Jag har provat att lägga in alla Sveriges cacher och det fungerade. Dock tar det ett tag att exportera från GSAK, så i normalfallet nöjer jag mig med Västra Götaland och Halland vilket blir närmare 15000 cacher i mitt fall och det har fungerat bra. Om ett par veckor ska vi bila upp till Megaeventet i Finland och då kommer det vara underbart att bara lägga in alla Sveriges cacher norr om Göteborg och inte behöva lägga tid på att skapa PQ:s längs en rutt eller hålla på med geografiska filter i GSAK med allt vad det innebär.

  Angående displayen så kan man ställa ner känsligheten. Jag gjorde det och tyckte det blev bättre.

  Ett stort plus är att man kan konfigurera två av knapparna till valfri funktion. Man kan t.ex. göra så att ett dubbelklick på den ena knappen går till cache-infon, ett enkelklick går till kartan och ett långtryck går till huvudmenyn. Mycket smidigt!

 3. Använder du ggz formatet? Om du gör det, exporterar du då via GSAK? Vad använder du för inställningar för att få med child waypoints? Köpte en Oregon 600 häromdagen men har inte lyckats få till exporten på ett bra sätt ännu. tar gärna emot tips på detta.

  • Jag kör fortfarande med gpx formatet och exporterar via Garmin-export macrot i GSAK, där kan man få med alla waypoints, enkelt att ställa in.

   • Jag såg just att den senaste versionen av Garmin-export makrot har stöd för det nya formatet.

 4. Jag har använt Garmin-export macrot och exporterat till ggz. Jag exporterade som mest hela Sverige, alltså 70k cacher utan problem. Däremot lyckas jag inte få med child waypoints. Jag hittar ingen info om detta, men skall fortsätta att experimentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: